El govern català destinarà 31,5 milions a la investigació en els propers 3 anys

Aquesta partida permetrà incorporar més de 100 científics als grups de recerca i té per objectiu enfortir el lideratge del sistema de salut català


El govern català ha aprovat aquest dimarts el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020. Es tracta d’un nou programa que defineix les línies generals de la recerca i innovació del Departament de Salut per als propers tres anys i pel qual es preveu destinar-hi 31,5 milions d’euros.

Aquesta partida, però, està subjecte a l’aprovació de pressupostos. En aquest sentit, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha explicat que si s’aproven els nous comptes, els primers 21 milions ja es podrien adjudicar al setembre.

Aquestes ajudes permetran incorporar més de 100 científics als grups de recerca dels centres sanitaris, facilitar la dedicació de la recerca de professionals sanitaris dels hospitals i centres d'atenció primària, posar en marxa projectes de recerca orientats a necessitats de salut dels ciutadans i implantar accions de recerca dirigides a abordar grans problemes de salut de la població.

Aquesta nova planificació s’ha redactat basant-se en l’anterior Pla estratègic i en col·laboració amb el Departament d’Empresa i Ocupació. L’objectiu, aquesta vegada, és enfortir el lideratge del sistema de salut de Catalunya en el conjunt del sector a partir d’una convocatòria específica d’ajuts per a la recerca.

Així, Comín pretén que alguns metges deixin una part de la seva tasca assistencial i dediquin més temps a recerca, així com potenciar la recerca en infermeria, alliberant 50 infermeres durant sis mesos perquè facin recerca en cures.

La inversió que fa el Govern de Catalunya en aquest camp es complementa tant amb la inversió pública en recerca i innovació en salut de l’Administració General de l’Estat com amb la de la Comissió Europea, amb l’estratègia Horitzó 2020. Tanmateix, sector privat també contribueix tant per a la inversió en recerca i innovació en salut com en a la col·laboració publicoprivada que es necessiti per acomplir amb el propòsit de millorar la salut dels ciutadans.

La tramitació d’aquest Pla ha comptat amb una àmplia participació tant de la comunitat acadèmica i científica com de la ciutadania, a través de la difusió del projecte mitjançant el web del Departament de Salut. A més, està previst que properament es faci una presentació pública del Pla per difondre el seu contingut de forma detallada entre tots els agents implicats.

Els vuit propòsits del PERIS 2016-2020

1. Promoure la participació dels pacients i, en general, dels ciutadans de Catalunya en les polítiques de recerca i innovació del Sistema de Salut de Catalunya.

2. Incrementar la qualitat de la recerca que es fa en l’àmbit de la Salut per garantir l’excel·lència del nostre Sistema de Salut.

3. Intensificar les capacitats de translació del coneixement generat pels investigadors i tecnòlegs als processos assistencials en les àrees de la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels processos patològics i en la promoció de la salut.

4. Enfortir les capacitats i el lideratge internacional dels centres de recerca en salut de Catalunya.

5. Potenciar la formació i l’ocupabilitat de científics i tecnòlegs en el Sistema de Salut de Catalunya i enfortir les capacitats científiques dels professionals de la salut.

6. Integrar les polítiques de recerca i innovació en salut amb les altres existents a Catalunya.

7. Potenciar el paper del Sistema de Salut de Catalunya com a agent d’innovació tot creant mecanismes per accelerar la transferència de coneixement cap al sector productiu.

8. Promoure la divulgació científica i el coneixement crític dels avenços científics en l’àmbit de la salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article