Catalunya incorporarà el 2017 la detecció de la Immunodeficiència Combinada Greu en el cribratge neonatal

Es tracta d’una malaltia genètica del sistema immunitari que afecta anualment a Catalunya entre 1 i 4 nadons, els coneguts com a ‘nens bombolla’


Catalunya és el primer sistema sanitari públic europeu que inclourà, a partir de l’any que ve, la detecció de la Immunodeficiència Combinada Greu com una de les 24 malalties que s’identificaran amb la prova de sang del taló que es fa als nounats.

Els infants que pateixen aquesta malaltia, coneguts com els ‘nens bombolla’, tenen una incapacitat severa per desenvolupar una resposta immunitària enfront a microorganismes. O dit d’una altra manera, el seu cos té una important manca de defenses que els fa patir complicacions infeccioses. Per evitar la mort, els infants s’han de sotmetre a un trasplantament de medul·la òssia, que és més eficaç quan es fa a la primera fase de la vida (95-98% de supervivència) i molt més difícil quan està plenament instaurada (40-60% supervivència).

Segons un estudi de cost-efectivitat realitzat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), s’estima que el cribratge d’aquesta malaltia representa un augment del 40% de la probabilitat de supervivència dels nadons afectats.

"A partir del gener del 2017, s’incrementa la possibilitat de salvar la vida dels coneguts com a 'nens bombolla'" ha explicat el conseller de Salut, Antoni Comín, en la roda de premsa on s’ha presentat la nova prova del cribratge neonatal.

La prova del cribratge neonatal

El cribratge és un programa que identifica de forma precoç als nadons afectats per determinades malalties per poder fer-ne un diagnòstic i un tractament adequats per evitar seqüeles i complicacions, i garantir una millor qualitat de vida. Aquesta prova es fa a tots els nadons nascuts en els centres maternals de Catalunya (SISCAT i xarxa privada). Se’ls treu una mostra de sang del taló a les 24-72 hores de néixer i s’analitza.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article