Els 7 recursos per entendre l’Alzheimer i treballar la memòria

Avui és el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia que afecta a 112.000 catalans i catalanes


Unes 112.000 persones pateixen Alzheimer a Catalunya. Actualment, és el quart problema de salut del món i s’ha convertit en una de les formes més comunes de demència entre la gent gran. Aquesta malaltia neurodegenerativa produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta.

A més, no hi ha bones notícies pel que fa a la investigació farmacològica. Segons va informar la setmana passada el director del servei de neurologia de l’hospital de Sant Pau de Barcelona, Rafael Blesa, el 100% dels prop de 500 assajos clínics realitzats els últims quinze anys han fallat.  No obstant, Blesa va apuntar que la promoció de l'exercici i la dieta saludable són factors decisius per reduir les altes taxes d'obesitat infantil.

Avui, en el marc del Dia Mundial de l’Alzheimer, el social.cat ha fet un recull de recursos útils per entendre millor la malaltia i per fer treballar la memòria.  

Un llibre

El cuidador: una vida con el Alzheimer’ explica la història de l’esposa d’Aaron Alterra, diagnosticada d’Alzheimer als vuitanta anys. Feia mesos que alguna cosa trontollava: començava a tenir dubtes a l’hora de fer algunes tasques de la llar, oblidava el nom dels seus néts, o bé no recordava com conduir. El diagnòstic va confirmar el què Alterra, l’autor del llibre, sospitava. A partir d’aleshores, es converteix en el seu cuidador.

Una pel·lícula

Bicicleta, cullera, poma’ és una pel·lícula de Carles Bosch. Aquest film recull el procés vital i la lluita de Pasqual Maragall i la seva família contra l’Alzheimer. Precisament «bicicleta», «cullera» i «poma» són tres paraules que s’utilitzen en l’exploració clínica de la memòria a curt termini.

Dues guies

La Generalitat de Catalunya, al seu portal web ‘gencat’, ofereix dues guies interessants per conèixer més a fons la patologia. La primera, titulada ‘La malaltia d’Alzheimer’ fa un repàs de tots els aspectes bàsics de la malaltia i ofereix un seguit de recursos assistencials per als malalts d’Alzheimer. La segona fa referència sobretot als hàbits de salut que ha de seguir una persona que pateix Alzheimer: ‘Consells sobre alimentació i activitat física en la malaltia d’Alzheimer’.

Una app

Un laberint, molta concentració i ganes de divertir-te. Aquest és el secret de l’app ‘Laberints, prevenir alzheimer’, dissenyada per desenvolupar la intel·ligència i ajudar a prevenir l’Alzheimer. En aquest joc, primer es mostra un laberint amb dos punts a sobre durant alguns segons. Aleshores, el laberint es fa invisible i només queden visibles els punts. El repte, llavors, és pintar amb el dit el camí de la solució al laberint unint els dos punts.

Un joc

A vegades, el joc més simple és el més útil. Qui no ha jugat mai al joc de les parelles? ‘Memory Kern’ és molt adequat per a malalts d’Alzheimer, ja que exercita la memòria i fa treballar la ment. Es tracta d’emparellar fitxes que tinguin la mateixa imatge.

Un web amb exercicis

El portal web de Fundació ACE Institut Català de Neurociències Aplicades disposa d’un apartat on es poden trobar exercicis online de diferents tipus per exercitar la ment. En alguns es treballa el llenguatge, la fluència verbal o bé el control mental, entre d’altres. Tots ells estan disponibles en tres idiomes: català, castellà i anglès.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article