Catalunya, la comunitat autònoma que més pressupost destina a concerts sanitaris amb empreses privades

El 25,6% de la despesa en salut, que equival a 2.400 milions d’euros, s’inverteix en la compra de serveis assistencials a operadors privats


Catalunya és la comunitat autònoma que més percentatge del seu pressupost destina a concerts sanitaris amb empreses privades. Així ho indica l’informe ‘Sanitat Privada. Aportant Valor. Anàlisi de la Situació 2016’, fet per l’Instituto para el Desarrollo e Integración de la Sanidad (IDIS) amb dades de l’any 2013, que posa en valor l’aportació de la sanitat privada a tot l’estat.

La Generalitat destina prop de 2.400 milions d’euros a concerts sanitaris amb operadors privats, la qual cosa suposa un 25,6% respecte al total de despesa sanitària, molt per sobre de Madrid o Canàries, amb un 10,6% i un 10,5% del pressupost, respectivament.

Pel que fa a la distribució geogràfica dels hospitals privats, Catalunya és, també, el territori que compta amb un major nombre d’hospitals privats, que en forma de percentatge representa el 32% dels hospitals de tot l’estat. En total són 146, gairebé 3 vegades més que el nombre d’hospitals públics al territori, que en són 66. Dels privats, un 7%, que equival a 32 hospitals, estan integrats dins la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública.

En nombre de llits hospitalaris, Catalunya és l’única comunitat autònoma que compta amb més llits privats que públics: 19.387 privats davant dels 15.307 llits públics. Juntament amb Andalusia i Madrid, concentren el 62% dels llits privats a tot l’estat.

Desprivatització de la sanitat pública

Reduir el nombre d’hospitals privats és, precisament, l’objectiu que persegueix el conseller de Salut, Toni Comín, que darrerament ha rescindit el contracte amb la privada Clínica del Vallès, la qual cosa implicarà obrir 44 llits addicionals i 23 sessions de quiròfan més a la setmana a la pública, i planteja propostes com la de comprar l’Hospital General de Catalunya, situat a Sant Cugat del Vallès, per uns 55 milions d’euros, fins ara del grup privat Quirónsalud.

Aquesta darrera proposta, que va anunciar el passat 21 d’octubre en una entrevista a Catalunya Ràdio, “implicaria un estalvi de recursos pel pressupost públic ja que suposaria una inversió molt inferior de la que seria la construcció de dos nous hospitals públics”, va explicar. El conseller va recordar que el mapa sanitari ja preveu, des de fa temps, la construcció de dos hospitals bàsics a la zona del Vallès, un a Rubí i l’altre a Cerdanyola, una acció que es podria substituir amb la compra de l’Hospital General.

Pel que fa als treballadors de l’Hospital General de Catalunya el conseller de Salut va assegurar que “poden estar tranquils” ja que “seguiran treballant a l’Hospital”. A més, segons Comín, “els treballadors hi guanyen perquè passen del conveni privat al públic i, per tant, milloren les seves condicions".

Gran presència de grups hospitalaris privats

Els principals agents del sector hospitalari privat en número de llits i hospitals són Quirónsalud i San Juan de Dios, dos grups hospitalaris privats. I és que una de les tendències que destaca l’informe és la unió, en els darrers anys, de diferents grups privats en grans grups. De fet, només 12 grups hospitalaris concentren gairebé la meitat dels hospitals privats de l’estat i a Catalunya es concentren fins a 7 d’aquests 12 grans grups.

Segons l’informe, aquesta tendència continuarà avançant, i es preveu que en els pròxims anys  hi hagi un “sector més concentrat i amb la presència de menys agents”.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article