Investigadors de Bellvitge descobreixen per què a vegades no es tolera la quimioteràpia

La quimioteràpia és una de les principals armes de l’oncologia per lluitar contra el càncer però a vegades el pacient presenta una resistència als medicaments utilitzats


La quimioteràpia és una de les principals armes de l’oncologia per lluitar contra el càncer. No obstant, a vegades no funciona perquè el pacient presenta una resistència als medicaments utilitzats. En aquest sentit, un nou estudi desenvolupat per investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha descobert una de les causes de la resistència múltiple en la quimioteràpia del càncer.

El treball, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), ha estat realitzat pel grup del Dr. Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l'IDIBELL, investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona.

L’estudi va concloure que un 10% dels tumors de còlon i estómac presenten la pèrdua d'una molècula, anomenada TP53TG1, que seria la causa d'aquesta resistència. Sense la vigilància d'aquesta molècula en els tumors gastrointestinals, la proteïna YBX1 s'encarrega d’anar al nucli de la cèl·lula i activar centenars de oncogens que impediran la mort de les cèl·lules malignes produïda pels fàrmacs antitumorals.

Esteller assegura que "ens falta per estudiar si queda algun fàrmac que s'escapi a aquest mecanisme de quimioresistència múltiple i també explorar si tornar l'activitat a la molècula TP53TG1 significaria recuperar la sensibilitat d'aquests tumors als fàrmacs analitzats, cosa que representaria un benefici clínic per a aquests pacients."

La quimioteràpia

La introducció de la quimioteràpia del càncer va suposar una revolució per al tractament d'aquesta malaltia en aquells casos en què la curació no és possible només amb la simple extirpació del tumor. A més, aquesta pràctica s'ha demostrat efectiva en un ampli ventall de pacients, però un dels seus principals problemes és l'aparició de resistència contra el medicament anti-tumoral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article