Un nou fàrmac antiretroviral disminueix la possibilitat de contagi del VIH per transmissió sexual

Investigadors de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge han avaluat la velocitat amb la qual un nou medicament és capaç de reduir la càrrega viral en semen


Més de 2 milions de persones es van infectar amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH) el 2015, sobretot a través de les vies de transmissió sexual com a principal canal de contagi.

Investigadors de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats pel Dr. Daniel Podzamczer, han avaluat la velocitat amb la qual un nou fàrmac antiretroviral, Dolutegravir, és capaç de reduir la càrrega viral en semen, un àrea de l'organisme considerada com a reservori del virus i on l'accés per als fàrmacs és més difícil. Els resultats, publicats a la revista Journal of Infectious Diseases, posen de manifest la capacitat potencial d'aquest nou tractament per disminuir les possibilitats de transmissió del virus per via sexual.

Els medicaments antiretrovirals actuals utilitzats per evitar el contagi del VIH disminueixen la càrrega viral en sang i la fan indetectable en la majoria de pacients entre els 6 i 9 mesos de començar el tractament. Tanmateix, entre un 5 i un 25% de pacients, mantenen nivells detectables de virus en semen passat aquest temps a causa de diversos factors, no sempre coneguts.

"Per això, en el cas de les parelles serodiscordants, en què només un dels membres és portador del virus, a més de l'ús del preservatiu es recomana que la persona seronegativa també prengui fàrmacs antiretrovirals de forma profilàctica mentre disminueix la càrrega viral de la seva parella tant en sang com en reservoris", comenta el Dr. Podzamczer.

Els investigadors conclouen que, amb els resultats d'aquest estudi, s'obre la porta a reduir de forma evident la possibilitat de transmissió del VIH, especialment en col·lectius de risc, perquè es redueix el temps de caiguda de la càrrega viral de forma més ràpida. El semen és considerada una àrea de l'organisme reservori dels virus i l'accés per als fàrmacs és més difícil.

A més, s’apunta la necessitat dereplicar l'estudi amb altres nous fàrmacs actualment en desenvolupament, concretament els antiretrovirals de llarga durada, per avaluar el potencial d'aquestes noves teràpies pel que fa a la seva activitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article