El Parlament aprova crear el Pacte Català contra la Violència Masclista

Format per entitats, partits polítics i moviments socials, el pacte reclama millorar l'atenció a les víctimes i treballar per la formació i sensibilització en aquesta qüestió


El ple del Parlament d'aquest dijous, 22 de desembre, ha aprovat per unanimitat la creació d'un Pacte Català contra la Violència Masclista. Estarà format per partits polítics, sindicats, associacions, entitats i moviments socials diversos i servirà per demanar a l'Administració mesures judicials contra els agressors, formació per tècnics i funcionaris sobre aquesta temàtica i també per agilitzar els tràmits administratius que han de seguir les víctimes per denunciar una situació de violència masclista.

La moció, presentada pel PSC, demana considerar violència contra les dones no només aquella en l'àmbit de la parella sinó també les agressions sexuals al carrer i l'assetjament sexual en l'àmbit laboral i educatiu. En base a aquest precepte, el Pacte demana augmentar la partida pressupostària per desplegar 53 articles de la Llei 17/2015 de 21 de juliol que tot i que vigents, encara no s'han aplicat. Són els articles que fan referència a la igualtat efectiva de dones i homes i que garanteix que als jutjats de violència les dones puguin comptar amb els recursos necessaris. En aquest sentit, cal tenir en compte que els pressupostos destinats a la prevenció, la detecció i la subvenció de les entitats que lluiten per la igualtat van caure dels 9,8 milions d’euros el 2011 als 7,4 el 2015.

El text aprovat també demana agilitzar l'atenció a les víctimes reduint els tràmits administratius i "guanyant en qualitat i eficiència". Així mateix, també es proposa eliminar les traves existents per a dones migrants en situació administrativa irregular per accedir a mesures d'atenció integral i protecció. El pacte també estudiarà perquè Catalunya - i més en concret Barcelona- és el territori on menys ordres de protecció es concedeixen.

Paral·lelament, el pacte reclama un paquet de mesures de formació obligatòria en matèria de violència masclista per tal d'instruir el personal en la identificació de diferents formes de violència. Les mesures tenen l'objectiu "d'orientar i sensibilitzar la comunitat escolar en la prevenció, detecció i intervenció de la violència masclista". La sensibilització, però, és un objectiu del Pacte més enllà de l'àmbit administratiu. Per això, també s'ha acordat promoure campanyes contra la violència de gènere a nivell social i també en àmbits estratègics com els centres educatius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article