L’Institut Català de la Salut redueix 4 de cada 10 redundàncies terapèutiques

A les consultes d’atenció primària també es van dur a terme 7.604 accions de desprescripció en pacients polimedicats


Els últims anys l’Institut Català de la Salut (ICS) s’ha marcat com a repte reduir les redundàncies terapèutiques, és a dir, les prescripcions de més de dos o més medicaments que es consideren equivalents a un mateix pacient. L’any 2015 les redundàncies terapèutiques es van reduir un 40,8%, 4 de cada 10, cosa que representa un total de 8.805 casos.

En aquesta línia, l'ICS també va aconseguir eliminar 7.604 prescripcions redundants a pacients polimedicalitzats (aquells que prenen quatre o més medicaments) i 3.320 contraindicacions relacionades amb alguns fàrmacs.

Des de fa més d’una dècada l’ICS fa servir l’Estàndard de qualitat de prescripció farmacèutica (EQPF), una eina per mesurar la qualitat de les indicacions de les receptes de medicaments. Quan es va començar a mesurar, el 2000, l’assoliment de qualitat era només del 23,5% mentre que el 2015 s’ha arribat al 86,7%.  Des de l’any 2013 el Departament de Salut va posar en marxa el ‘Projecte essencial’ per conscienciar els professionals de els pràctiques clíniques que no aporten valor, entre les quals la sobreprescripció farmacèutica.

Els inhibidors de protons o la prova de l’antigen prostàtic, exemples de sobremedicalització

Una de les pràctiques que s’han detectat d’aquesta sobremedicalització són els inhibidors de protons, uns fàrmacs que pretenen reduir la producció d’àcid a l’estómac i serveixen per prevenir l’úlcera gàstrica receptats sovint (11,57% en adults i un 49,19% en persones grans) als CAP. Diversos estudis han alertat de l’ús excessiu d’aquest medicament i també que els seus beneficis no són majors que els efectes secundaris.

Es considera que un 31% de les receptes d’inhibidors de protons a persones de més de 75 anys són inadequades i fins a un 51,8% en persones adultes. Reduir les receptes d’aquests medicaments és encara un repte per l’ICS. El 2014 n’havia reduït un 60% les prescripcions.

D’altra banda, al 13,3% dels homes més grans de 50 anys sense patologia prostàtica se’ls continua prescrivint la realització de proves de l’antigen prostàtic específic (PSA). La prova servia per mesurar el risc de càncer de pròstata però els estudis també han demostrat que els afectes adversos de la prova són més que no pas els beneficis i per això l’Institut Català de la Salut recomana reduir les proves.

A les consultes de l’ICS, durant els darrers anys, la quantitat d’homes a qui s’ha sol·licitat una anàlisi del PSA sense indicació s’ha reduït. Fa un any, aquest nombre era del 15,8% i al mes de gener de 2015, quan es va començar a comptabilitzar aquest indicador, era del 17,5%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article