Les reserves de sang a Catalunya, sota mínims

El Banc de Sang anima a participar a la Marató 2.0 que engega des d'aquest divendres 13 fins al proper dia 20


Durant les vacances de Nadal les donacions de sang han caigut i a dia d'avui només hi ha sang disponible per als 6 propers dies. Segons es pot comprovar al web del Banc de Sang, són especialment necessàries les donacions de sang del grup A- i O-: del primer només hi ha reserves per un dia i del segon per tres. Per fomentar les donacions de cara a aquest mes de gener l'ens comença, aquest divendres, una Marató 2.0 als grans hospitals del país.

Des de l'1 de desembre fins a finals d'any hi va haver només 16.000 donacions, un 25% menys del que era habitual. A principis d'aquest any hi havia 6.812 bosses, l'equivalent a 6 dies de la necessitat dels hospitals, i es calculava que farien falta fins a 8.000 donacions més per matenir les reserves a un nivell òptim, que són 10 dies. Actualment només el grup AB+ té sang per cobrir els 12 propers dies. Els grups AB-, B-, B+, O+ i A+ tenen només 6 dies de reserves però el grup O- només té tres dies de reserves i l'A- un, per la qual cosa es fa una crida expressa a les persones d'aquests grups sanguinis a acudir als hospitals i donar sang.

Només un 40% dels catalans sap quin grup sanguini té

Per tal d'anivellar les reserves de sang de tots els grups sanguinis per aquest gener el Banc de Sang ha impulsat una nova marató 2.0 per donar sang. Serà del 13 al 20 de gener als grans hospitals del país i el 13 i 14 de gener també a la seu de l’Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat, que per primera vegada obren les portes per acollir els donants de sang. La marató té com a lema 'La teva sang diu coses. Comparteix-les' amb la idea de conscienciar les persones a conèixer de quin grup sanguini són i a qui pot donar ús la seva sang. Segons estudi del Centre d’Estudis d’Opinió, només 4 de cada 10 catalans coneix el grup sanguini que té.

Les persones que vulguin col·laborar amb la marató de donants de sang poden, si volen, fer la reserva d'hora per donar sang a través del web maratodonants.cat per no haver d'esperar-se. La marató d'enguany farà prop de 100 col·lectes de donacions per tot el territori, un 10% més que en l’anterior edició.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article