Els desnonaments augmenten un 13% a les comarques gironines durant el primer trimestre

Gairebé 550 famílies perden l'habitatge, més de la meitat de les quals per no poder-ne pagar el lloguer


Els desnonaments han augmentat un 13% a les comarques gironines durant el primer trimestre d'any. Entre gener i març, gairebé 550 famílies i particulars de la demarcació han perdut el seu habitatge. I segons recull l'estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), més de la meitat –en concret, 290- van haver-ne de marxar després que no poguessin afrontar les quotes del lloguer. Les dades demostren que la sagnia dels desnonaments, de moment, no va a la baixa.

En paral·lel amb els impagaments de lloguer, també hi ha les famílies i els particulars qui perden la casa per no poder satisfer les quotes de la hipoteca (cosa que, en molts casos, els comporta un deute de per vida amb el banc). Durant el primer trimestre, els jutjats van executar 232 desnonaments per aquest motiu. Les dades que periòdicament elabora el CGPJ deixen clar que la crisi continua deixant gent al carrer. Durant el primer trimestre del 2017, els llançaments han arribat a incrementar-se fins a un 13%. Entre gener i març, els jutjats de la demarcació han arribat a executar fins a 539 desnonaments, 62 més que durant el mateix període de l'any passat.

L'estadística també permet veure, dins d'aquest global, quin és el pes que tenen aquelles execucions que en la majoria dels casos comporten un deute de per vida (és a dir, les hipotecàries). Arriben a representar fins al 43% del global. Arreu de la demarcació, durant aquest primer trimestre, hi ha hagut 232 llançaments originats per l'impagament de les mensualitats del crèdit bancari (al 2016, van ser-ne 192).
D'un any per l'altre, també han anat a l'alça aquells desnonaments que s'han tirat endavant contra llogaters que no pagaven les quotes (bé fossin d'habitatge, bé de local). HI ha hagut 290 llançaments –és a dir, més de la meitat del total- conseqüència de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU). Finalment, les dades del CGPJ recullen que a la demarcació hi ha hagut disset desnonaments més que obeïen a d'altres motius.

Gairebé el 15% de tots els desnonaments de Catalunya es fan a les comarques gironines

A les comarques gironines, durant el primer trimestre del 2017, els jutjats han ordenat el 14,45% dels desnonaments que hi ha hagut arreu de Catalunya (3.728). Per demarcacions, a Barcelona i comarques els jutjats han dut a terme 2.555 llançaments; a Tarragona i Terres de l'Ebre, 418, i a Lleida 216. L'estadística del CGPJ també posa de relleu com el gran gruix, en concret el 64% (2.422) es van deure a impagaments dels lloguers.

A banda de les resolucions judicials, l'estadística del CGPJ també recull una altra realitat; que els processos de llançament que engeguen els bancs i caixes davant dels jutjats han anat a la baixa. En concret, a les comarques gironines, si es compara el primer trimestre del 2017 amb el del 2016, la xifra gairebé ha caigut a la meitat (dels 442 processos d'execució hipotecària instats entre gener i març de l'any passat, ara s'ha passat a 233).

Més acomiadaments i concursos de creditors

Al costat dels desnonaments, l'estadística del CGPJ també inclou altres dades que serveixen de termòmetre per mesurar els efectes de la crisi. Aquestes, referides al món laboral. I aquí, novament, la tendència és a l'alça. Per una banda, durant el primer trimestre del 2017 hi ha hagut més concursos de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). De fet, gairebé s'han doblat. En concret, hi ha hagut 27 empreses i particulars que han necessitar recórrer al Mercantil (davant les quinze del primer trimestre del 2016). A més, aquest inici d'any també ha vingut marcat per més demandes judicials per acomiadaments. Segons consta a l'estadística del CGPJ, entre gener i març n'hi ha hagut 401 (davant les 329 del mateix període del 2016). És a dir, que han crescut un 21,8%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article