Com ajudar els infants i la gent gran a combatre la calor?

Davant l’arribada de l’estiu, la Creu Roja recorda alguns consells per prevenir problemes vinculats amb les altes temperatures


Debilitat, fatiga, mal de cap, falta de gana, insomni o enrampades són alguns dels efectes negatius que les altes temperatures poden tenir sobre la nostra salut i que afecten especialment la infància i la gent gran o amb malalties cròniques.

Quan fa calor i en condicions normals, el termòstat intern del nostre organisme produeix suor, que s'evapora i així refresca el cos. Però els dies de calor intensa obliguen el nostre cos a fer un esforç d'adaptació per mantenir la temperatura normal. La gent gran, els infants menors de quatre anys, les persones que tenen alguna malaltia i les que es prenen medicament, les persones amb discapacitat o bé amb sobrepès i les dones embarassades són alguns dels col·lectius més vulnerables.

Per tal de reduir els problemes derivats de les altes temperatures, la Creu Roja recorda una sèrie de pautes senzilles en el dia a dia per poder gaudir de la calor i de l'estiu amb més seguretat a partir de la seva campanya Davant de la calor... jo em protegeixo.

1. Protegir-se de l’exposició al sol en espais exteriors

L’estiu és una època en què passem moltes hores a l’exterior, ja sigui passejant, a la platja o fent qualsevol activitat. L’exterior, però, és també on més exposats al sol estem. Per aquest motiu, la Creu Roja recomana procurar estar a l’ombra i evitar les activitats físiques a les hores centrals del dia. Si la persona ha de fer activitats a l’exterior durant les hores de calor, adverteix que no oblidi descansar, protegir-se del sol i refrescar-se bebent líquids, refrescant-se el cap o fent servir un ventall.

Utilitzar protecció solar adequada és també molt important. La Creu Roja recomana aplicar-la 30 minuts abans de sortir de casa de manera generosa i renovar-la regularment. També proposa evitar productes fotosensibilitzants com ara perfums alcohòlics i protegir-se el cap amb una gorra i els ulls amb ulleres de sol que protegeixin dels raigs ultraviolats.

2. Estar fresc dins la llar

No només en espais exteriors estem exposats a la calor. Dins la llar recomana estar a les estances més fresques, abaixar les persianes, els tendals i les cortines per evitar que entri la calor del sol i utilitzar l’aire condicionat per mantenir una temperatura adequada, que és de 25º segons la Generalitat.

3. Evitar canvis bruscos de temperatura quan s’entra a un vehicle

L’estiu també és una època que s’acostuma a fer rutes i anar de vacances, la qual cosa implica fer servir el cotxe. Davant d’aquesta realitat, la Creu Roja adverteix que mai quedi ningú a l’interior d’un vehicle tancat i que es pari especial atenció als canvis bruscos de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle augmentant així de forma progressiva la temperatura de l’interior del cotxe. També recomana portar líquids per hidratar-se.

4. Tenir cura d’un mateix

A nivell personal, la Creu Roja recomana refrescar-se de forma continuada, ja sigui amb una dutxa o un bany, utilitzar roba lleguera, de colors clars i gens ajustada, i un calçat fresc, còmode i que transpiri.

5. Els àpats, una font de líquids

Durant els àpats, cal fer menjars lleugers que ajudin a reposar les sals perdudes per la suor com ara amanides, fruites, verdures, gaspatxos o sucs i beure líquids en abundància, sempre que no hi hagi una contraindicació mèdica.

6. Consultar al metge mesures addicionals

Si la persona pateix un problema de salut, la Creu Roja recomana consultar al seu metge o metgessa sobre les mesures suplementàries que ha d’adoptar. En aquest mateix sentit, cal que la persona segueixi prenent els medicaments que se li han receptat i que no s’automediqui.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article