CCOO alerta que l'índex de referència de lloguer del Govern no frenarà els abusos

El sindicat demana “penalització i sancions considerables” contra l'especulació


Dimecres passat el Govern anunciava un nou web que permet calcular el preu de referència per metre quadrat dels pisos de 27 municipis catalans i rebaixar, així, l'IRPF als propietaris que oferissin preus per sota de la mitjana. Ara, però, Comissions Obreres (CCOO) ha advertit que aquest no servirà per frenar els abusos immobiliaris. El sindicat considera que l'establiment d'aquest índex “només serveix” per “conèixer” el preu de l'habitatge en una zona determinada ja que aquest “variarà segons el mercat”.

El sindicat tampoc està d'acord amb la política de bonificacions fiscals perquè “no garanteix una baixada real” dels preus de lloguer i “només serveix” perquè les expectatives de guanys dels propietaris “les acabem pagant entre tots”. És per això que la formació opina que aquest índex “ha d'anar acompanyat de mesures concretes” que puguin assegurar el dret a l'habitatge, tal com estableix la Constitució espanyola i l'Estatut de Catalunya, i “l'obligació dels poders públics d'assegurar-lo”.

Així el sindicat reclama mesures de “lluita“ contra l'especulació amb “penalització i sancions considerables”; sancions contra els preus de lloguers superiors a l'Índex de Referència, i generalitzar l'índex arreu de Catalunya. Actualment s'ha calculat per a 27 municipis i, segons el sindicat, “el 40% de la població catalana” en queda fora.

Una relació entre preu i salaris, la proposta de CCOO

CCOO també alerta que els preus de lloguer “no poden dependre només del mercat”, sinó que cal “una relació” entre el preu i els salaris. Així, es reclama una política “activa i eficaç” per aconseguir que el preu del lloguer no representi més del 15% dels ingressos d'una família o del 30% del salari mitjà.

Finalment també es reclama un “augment” del parc de lloguer social “en pocs anys” per arribar a la “mitjana europea del 20% dels habitatges”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article