Les entitats i empreses catalanes de l'economia social s'uneixen per tenir “incidència” en la defensa del seu model

Puigdemont assenyala que voler situar la persona i el progrés en el centre de l'activitat no és “només una resposta a la crisi” sinó “una anticipació als temps que vénen”


Les entitats i empreses catalanes de l'economia social s'han unit per tenir “incidència política i social” en la defensa d'un model que “posi les persones i el progrés en el centre de l'activitat en lloc del capital”. Així ho han destacat els impulsors d'aquesta unió en la presentació aquest dilluns de l'associació Economia Social Catalunya (ESCAT), formada per cinc entitats que representen un total de 7.422 organitzacions i més de 139.000 treballadors, així com uns dos milions de socis cooperativistes i amb una facturació de 7.853 milions d'euros.

En la presentació, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que aquesta defensa d'un model d'economia social no és “només una resposta a la crisi” sinó “una anticipació als temps que vénen, és una manera de dir que volem créixer com ens demana la societat i ens demanaran les futures generacions”. La Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació de Mutualitats de Catalunya, la Taula d'entitats de Tercer Sector i la Xarxa d'Economia Solidària són les organitzacions impulsores de l'ESCAT.

Les famílies de l'economia social a Catalunya han creat l'ESCAT per articular al voltant d'un sol eix les organitzacions que defensen aquest model. En la presentació al Palau Robert, el president de la Confederació Empresarial del Tercer Sector, Joan Segarra, ha afirmat que “en un context social i polític especial, tenim oportunitats legislatives i reptes majúsculs al davant que obliguen el sector a treballar conjuntament per defensar els objectius compartits”.

Segarra ha destacat que l'associació representa “un pas endavant per construir un full de ruta que permeti aglutinar esforços, optimitzar recursos i incrementar la capacitat d'influència” i un “marc de treball idoni per incidir més i millor en la construcció de polítiques públiques” a favor d'una economia “més plural, democràtica i transformadora, al servei de la ciutadania”. El president de la Federació de Mutualitats de Catalunya, Jordi Busquet, ha subratllat que amb l'associació volen “influir en la societat catalana” i ha precisat que es tracta de guanyar-se “l'autoritat en el sector, per negociar i influir”.

A més d'influir, l'associació destaca entre els seus objectius la visualització de l'economia social, la projecció dels seus valors i la generació d'un discurs col·lectiu, així com la promoció de la cohesió, la interrelació i el diàleg entre les diferents formes, cultures i organitzacions de l'economia social a Catalunya. Segons expliquen els seus impulsors, el model de societat que defensa l'ESCAT és el d'una economia plural, en què es posin en valor els diferents models empresarials i hi “convisquin les empreses socials, guiades per l'interès col·lectiu; les empreses mercantils, guiades per l'afany de lucre i un sector públic, al servei de l'interès general”. També demanen “més qualitat democràtica” i la solidaritat i igualtat d'oportunitats.

Puigdemont ha afirmat que la constitució d'una associació en la defensa d'un model que posi les persones i el progrés social al centre és una “bona notícia per al país”. “És l'economia de l'altruisme i la cooperació social; de la presa de decisions de forma participativa; del capital social com a complement del financer i humà; al servei dels associats i la societat per sobre de les finalitats de lucre i amb una forta presència de la societat civil. Tot això no és aliè a la manera en què s'ha construït aquest país i tampoc ho és en la manera com ens volem construir”, ha manifestat.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assegurat que el consistori es troba “profundament compromès amb els valors que inspiren aquest tipus d'iniciatives” i ha afirmat que en una “cruïlla històrica, si volem construir efectivament un país nou i més just, estem obligats a construir un altre tipus d'economia; aquesta és l'única manera que sigui creïble”. “En els temps que vivim és absolutament revolucionari col·locar les persones al centre de l'economia”, ha reblat.

Una associació nova per defensar una realitat antiga

El president de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa, ha puntualitzat que es tracta d'“una associació nova d'una realitat molt antiga que ha permès treballar sobre la base de les persones, particularment de les persones més necessitades”. Illa espera que l'associació pugui “modificar marcs legislatius” i “afavorir una forma d'entendre l'economia que no és altra que entendre-la de forma ètica”.

El president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, Perfecto Alonso, ha augurat que el naixement de l'associació marcarà “un abans i un després” en la importància de l'economia social de Catalunya. Alfonso Bolado, representant de la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya, ha assenyalat que l'ESCAT vol ser “un mirall del sector i sembla lògic que des de l'economia de base associativa, ens articulem de manera associativa” i ha destacat que pretenen ser “alguna cosa més que una plataforma”, amb “ànima de moviment social”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article