La Taula del Tercer Sector es prepara per decidir en assemblea si Oriol Illa segueix de president

Set de les 35 federacions presenten una moció de censura per falta de confiança, però Illa vol abandonar després de les eleccions anticipades


La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social viurà aquest dijous la que molt probablement serà l'última Assemblea General presidida per Oriol Illa. L'organització, que agrupa més de 3.000 entitats socials, ha vist com set de les 13 federacions de la junta i de les 35 de la Taula han demanat per carta la dimissió d'Illa i han presentat una moció de censura. Diferències en el model de governança, juntament amb “l'incompliment reiterat” de consensuar els missatges que es traslladen a la societat, són les causes que haurien portat a aquesta situació, segons un comunicat de les set entitats.

Per tot plegat, les entitats veuen unilateralitat en alguns dels seus posicionaments i critiquen la seva proximitat amb ERC, partit en el qual Illa ha militat i que el va portar a ser cap de gabinet del vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira. Illa ja ha mostrat la seva disposició a abandonar el càrrec.

L'assemblea tindrà només dos punts a l'ordre del dia. El primer serà sobre l'avançament de les eleccions, que s'haurien de fer l'estiu de l'any que ve. Si s'aprova aquest punt, l'1 de setembre es convocaran els comicis, i es podrien celebrar a finals d'any, amb Illa com a president en funcions. Però les entitats crítiques no volen que Illa segueixi més al càrrec i, per això, han presentat una moció de censura. Si aquesta prospera, un dels tres vicepresidents serà el nou president en funcions i hauria de convocar eleccions. En tot cas, la data de les eleccions serà similar, però la diferència serà si fins aleshores Illa segueix al capdavant o no.

Una carta dirigida a Illa i amb data del 8 de juny està signada per la Federació Catalana del Voluntariat; Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat); el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi); Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS); Cooperatives d'Iniciativa Social; Moviment Associatiu de la Discapacitat Física (ECOM) i la Fundació Pere Tarrés. Illa, president des del juliol del 2015, amb el vistiplau de l’entitat que representa, el Moviment Laic i Progressista, va proposar celebrar eleccions anticipades després de l’estiu, comicis als quals no es presentaria.

Una governança “difícil”

Oriol Illa, en una carta adreçada a les entitats membres de la Taula, admetia que la governança a l’entitat ha estat difícil en els darrers mesos, cosa que considera fins i tot positiva donada la pluralitat de l’entitat. Reivindica el paper de veu viva de les entitats a l'agenda social de Catalunya. “No hem estat capaços d'aconseguir formar un equip cohesionat i de generar un clima de confiança” a la junta, assegura.

El president proposa que aquest 13 de juliol, a l'Assemblea General de la Taula, s'acordin eleccions per triar una nova junta l'1 de setembre. “Si la junta rebutja aquesta proposta, optaré per presentar la meva dimissió”, va escriure Illa. Les parts esperen seguir negociant una sortida al cisma. Un total d'11 federacions han mostrat el seu suport a Illa.

Les set federacions crítiques sostenen que des del setembre del 2016 les diferències entre la presidència i la majoria dels membres de la junta han anat creixent, ja sigui pel model de governança o per l’incompliment de l’acord de consensuar els missatges que es traslladaven als mitjans de comunicació.

Les declaracions d'Illa sobre el ple de l'emergència social o la responsabilitat de la Generalitat en la lluita contra la pobresa energètica han dividit les entitats. Alguns critiquen la seva tebiesa i demanen un to més combatiu, mentre que d'altres defensen que hi hagi un rerefons intel·lectual de més magnitud en les seves reflexions respecte a la seva antecessora. La signatura amb el Govern del II Pla de Suport al Tercer Sector hauria estat un dels punts fonamentals de discrepància, juntament amb les relacions amb la patronal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article