Les patronals de llars d'infants acusen el Govern de “vulnerar el dret a l'educació”

Les dues entitats denuncien que el nou decret de mares de dia no garanteix cap projecte educatiu ni la seguretat dels infants


Les dues principals patronals de les llars d’infants a Catalunya, l’Associació de Llars d’Infants de Catalunya i l’Associació Catalana de Llars d’Infants, creuen que el projecte de decret de mares de dia que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies vulnera el dret a l’educació dels infants, perquè no garanteix cap projecte educatiu ni tampoc la seguretat dels infants perquè el servei es prestarà en domicilis particulars.

Critiquen també que no se’ls requerirà el mateix que a les escoles bressol, com poden ser les mesures d’emergència, el pla d’evacuació supervisat pels bombers, o portes i aparells antiincendis. Per això, han presentat al·legacions al text, que es troba en fase d’informació pública.

Per les patronals, el decret torna “al passat”, ja que regula només la vessant assistencial de l’atenció a la petita infància, i deixa de banda l’educació, en una etapa que consideren “fonamental” per garantir el futur desenvolupament intel·lectual dels infants.

Segons les dues patronals, el decret pot permetre compartir espais nens de quatre o cinc anys amb nadons, i per tant, treure del circuit educatiu infants de tres i quatre anys, que podrien estar cursant el segon cicle de l’educació infantil. A les al·legacions, també es critica que no es garanteix la formació de les persones que han de tenir cura dels nens.

Instal·lacions “deficients i poc segures“

Pel que fa a la seguretat, des de les patronals de llars d’infants es considera que el servei de mares de dia o de criança no la garanteix, ja que el servei es donarà en domicilis particulars mal equipats per protegir als nens i en unes instal·lacions deficients i poc segures per acollir infants. També qüestionen que a les llars se’ls exigeixi complir mesures de seguretat concretes i que, en canvi, aquestes mesures no estan considerades en aquests domicilis i qualifiquen d'“inadmissible i incongruent” que l’administració sigui “tan exigent” amb uns i tan poc amb d’altres.

No establir el títol jurídic que vincula la professional amb l’immoble, no concretar si el titular ha de ser persona física o persona jurídica, o no preveure cap tipus de control ni de règim sancionador són altres aspectes que les llars d’infants han denunciat a les al·legacions. També afegeixen que cal demanar el certificat negatiu de delictes sexuals a la mare de dia i a totes les persones empadronades a l’habitatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article