Gairebé 1.900 persones esperen a les comarques gironines per una plaça en una residència

Per reduir les esperes, el Govern crea 359 noves places públiques, que costen 1.800 euros mensuals de mitjana


Unes 1.890 persones esperen en llista d'espera per a una residència de gent gran o per a persones amb discapacitat a les comarques gironines. Per tal de reduir el temps per accedir-hi, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies crearà 359 places amb finançament públic. De mitjana, la residència costa 1.800 euros mensuals de mitjana.

La consellera Dolors Bassa ha explicat que s'hi destinaran sis milions d'euros i que suposa tot un “esforç” per a l'atenció de les persones grans o amb discapacitat. Se'n destinaran 218 per a les persones grans (191 per a residències i 25 en centres de dia) i 141 per a persones amb diversitat funcional. L'increment es notarà, sobretot, a les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà.

Les noves places es creen, segons la consellera, per millorar les ràtios que marca la llei. En el cas de les places per a residències de gent gran, per exemple, l'objectiu és el d'aconseguir que per cada 100 persones majors de 65 anys hi hagi 2,37 places disponibles. En el cas de les persones amb discapacitats, que la cobertura podria arribar “pràcticament al 100%” i ningú en quedaria fora.

En total, amb les ampliacions, les comarques gironines disposaran a partir del setembre de 3.043 places en residències de gent gran i 795 en centres de dia. I pel què fa a les persones amb discapacitat, passaran a ser-ne 2.131. En paral·lel, el Departament també ha incrementat les hores anuals dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), passant de les 129.750 a les 130.493.

Els ajuts per a persones amb discapacitat

Bassa també s'ha referit a la queixa de les nou organitzacions gironines –agrupades sota el paraigües del Clúster Èxit- que criticaven que la Generalitat havia deixat fora de les subvencions persones amb discapacitat. També ha explicat que la modificació dels criteris que regien les ajudes s'ha fet “amb l'objectiu que les persones que tinguessin més discapacitat, sobretot psíquica, també rebessin més finançament”.

Així, la consellera ha admès que això ha comportat que, en el cas dels discapacitats físics, hi hagués persones que no arribaven al grau del 60% que no han pogut rebre les ajudes, però ha assegurat que el Govern persones ho ha pal·liat amb una segona línia de subvencions dirigida específicament a aquest col·lectiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article