Catalunya té un sistema de la Seguretat Social més sostenible que la resta de l’Estat

L’estudi del Govern constata que hi ha més treballadors i millors salaris i que, per tant, s'equilibrarà el sistema de pensions a partir del 2018


Un estudi elaborat pel Govern constata que el sistema de seguretat social és més sostenible a Catalunya que a la resta de l’Estat i defensa que, per tant, també ho seria en una possible República Catalana. Segons les dades, a Catalunya hi ha més treballadors, més afiliats a la Seguretat Social i millors salaris. A més, asseguren des de Govern que el sistema de pensions s’equilibraria a partir de la primavera del 2018.

L'estudi ha estat elaborat pels departaments de Vicepresidència i Economia i Treball i Afers Socials i mostra que el dèficit de la seguretat social a Catalunya el 2016 va ser de 1.308 milions d’euros, mentre que al conjunt de l'Estat va ser de 18.096 milions d’euros. Això es concreta en un dèficit de 177 euros per habitant a Catalunya i 389 a l’Estat –xifra que puja fins als 430 euros en una Espanya sense Catalunya.

L’informe apunta que això s’explica en part perquè a Catalunya hi ha més treballadors que cotitzen i els salaris són també més elevats. La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha assegurat que amb aquestes dades i les previsions que tenen esperen arribar a l’“equilibri pressupostari” del sistema de pensions el 2018, garantint també la seva revalorització.

Catalunya, més ocupació i més afiliació a la Seguretat Social

En un primer apartat, es fa una anàlisi dels factors que incideixen en la sostenibilitat del sistema de pensions, entre els que destaquen el mercat de treball. La conclusió és que la taxa d'ocupació de 20 a 64 anys és més elevada a Catalunya (70,1%) que al conjunt de l'Estat (63,9%) i, a més, l’afiliació a la Seguretat Social és del 42,1% a Catalunya i del 37,3% a l’Estat, amb dades de 2016.

Els salaris, a més, són de mitjana més elevats a Catalunya. Per tot plegat, les dades de l’estudi posen en evidència que Catalunya presenta un balanç de cotitzacions i prestacions “més equilibrat” que el de l’Estat espanyol, fent que la dependència de recursos públics addicionals per finançar les prestacions sigui menor.

Un sistema de pensions “garantit”

Amb les dades de l’estudi a la mà, tant el secretari d’Economia, Pere Aragonès, com el de Treball, Josep Ginesta, han assegurat que el sistema de pensions estaria garantit en millor condicions en una Catalunya independent. A més, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha dit que les previsions apunten a que s’arribarà a l’equilibri pressupostari del sistema de pensions el 2018 a Catalunya.

Ginesta ha concretat que aquestes previsions es basen en l’estimació que s’assoliran els 100.000 cotitzants i els salaris milloraran. Així, ha dit que si es recupera el mercat de treball i l'activitat segueix el ritme d’enguany es podrien recuperar “prou cotitzants com per equilibrar el sistema”.

La consellera ha expressat també el compromís de revaloritzar les pensions “com es fa a tots els països europeus” i ha criticat la revalorització del 0,25% feta per l’Estat, ja que ha assegurat que no permet afrontar l’augment del cost de vida. “Estem preparats per assumir la solvència de totes les pensions dels catalans”, ha declarat.

L’Estat hauria de pagar les pensions en un primer moment

D'altra banda, tant Ginesta com Bassa han defensat que, tot i que es declarés la independència, seria l’Estat espanyol l’encarregat de pagar en un primer moment les pensions dels catalans que han cotitzat a l’Estat fins que s’establissin els acords necessaris entre els dos estats i el govern català pogués assumir el sistema. Ginesta ha apuntat la necessitat d’arribar a acords bilaterals i ha defensat que el Govern sempre ha posat sobre la taula una transició “acordada, negociada, pacífica i raonada” buscant preservar els drets de les persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article