Una trentena d’entitats socials oferiran suport legal davant la “vulneració de drets” de l’Estat

La campanya ‘Som Defensores’ crearà un equip d’observadors a peu de carrer per controlar “l’ofensiva repressiva”


Més d’una trentena d’entitats socials ja s’han adherit a la campanya ‘Som Defensores’, una iniciativa de diferents col·lectius en defensa dels drets humans que pretén “donar resposta a l’ofensiva repressiva de l’Estat” arran de la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. La campanya, que s’ha presentat aquest divendres al Col·legi de Periodistes, ha estat impulsada per Lafede.cat, ‘Defender a quien defiende’, Irídia, Associació Catalana de Defensa de Drets Humans del Col·legi d’Advocació de Catalunya i Rereguarda en Moviment.

Les organitzacions oferiran tres telèfons de contacte per donar suport legal en casos de detencions o “violència policial”, i crearan una xarxa d’observadors a peu de carrer per documentar possibles “vulneracions de drets”, que de moment compta amb més de 15 persones.

A més d’aquestes mesures, han elaborat una guia legal sobre com actuar davant de situacions policials amb què la ciutadania es pugi trobar. El 28 de setembre també presentaran un informe “amb totes les violacions de drets civils i polítics” que asseguren que s’estan cometent a Catalunya. En aquests moments hi ha més de trenta entitats adherides al manifest de la campanya, tot i que ja compten amb més suports nacionals i internacionals.

Els impulsors també han enviat el manifest a cinc grups de treball de les Nacions Unides, als quals demanen “un pronunciament públic basat en els drets humans”. “Sabem que estan dins d’aquests assumptes i que l’oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans està reunida avui”, ha expressat David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Vigilar les accions “abusives, innecessàries i desproporcionades”

Des de la campanya denuncien les mesures adoptades per l’Estat espanyol davant la convocatòria del referèndum del l’1-O, que consideren que són “abusives, innecessàries i desproporcionades”. En concret, consideren que estan vulnerant quatre drets humans fonamentals: el dret a un judici just i a la tutela judicial efectiva; el dret a la intimitat, a la inviolabilitat del domicili i a la privacitat de les comunicacions; el dret a la llibertat d’expressió i d’informació, i el dret a la llibertat de reunió i manifestació.

Anaïs Franquesa, del Centre per la defensa dels Drets Humans Irídia, ha llençat un missatge a tots els cossos de seguretat: “no tolerarem cap vulneració de drets, davant qualsevol accés respondrem i denunciarem els fets davant de les instàncies nacionals o internacionals”, ha advertit. En un altre sentit, l’advocada penalista Laia Serra ha assenyalat “l’ús interessat” que es fa del llenguatge quan es parla en termes de legalitat o il·legalitat, i considera que es fan servir "eines argumentals i discursives” sense base legal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article