La Renda Garantida, un pas endavant però “insuficient” per a les persones sense llar

La Fundació Arrels lamenta que la prestació econòmica no pugui resoldre la situació de les persones que viuen al carrer


Després d’un llarg període de negociacions i tràmits parlamentaris sorgits d'una ILP que va recollir més de 120.000 signatures, la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) es va començar a implementar el passat 15 de setembre. Es tracta d’una prestació econòmica que els impulsors de la ILP consideren “un dret inherent a la persona” i que vol tenir en compte aspectes socials i d’inclusió laboral per assolir un objectiu: garantir una vida digna a aquelles persones i famílies que no compten amb uns ingressos mínims.

Ara bé, no és una prestació que satisfà a tothom. La Fundació Arrels ha emès un comunicat on lamenta que aquesta mesura significarà “una tireta per a totes les necessitats existents” ja que “no resoldrà” la situació de les persones sense llar.

Segons l’entitat, “per a les persones sense llar comptar amb la Renda Garantida pot significar un petit pas endavant perquè hi haurà persones que tindran una mica més de capacitat econòmica. El problema, però, no es resoldrà perquè no és només econòmic i la persona seguirà necessitant suport de l’administració o de les entitats socials. És el cas de les 135 persones sense llar vinculades a Arrels i que actualment reben algun tipus de suport per garantir un allotjament estable”.

Més tràmits que abans

La Fundació Arrels també s’ha mostrat preocupada perquè creu que moltes persones que viuen al carrer ni tan sols podran accedir a la prestació: “Per tramitar-la, es necessita demanar una cita prèvia i anar-hi. Això significa una gestió més que abans la persona no havia de fer i que en molts casos serà complicat perquè no s’adapta a la realitat de la vida al carrer”.

“També caldrà tenir en compte la visió social, i no només la laboral, perquè persones amb problemes d’addiccions, de salut mental, o molt deteriorades per la vida al carrer, potser ja no podran accedir al mercat laboral”, ha sentenciat.

La Renda Garantida de Ciutadania

La Renda Garantida de Ciutadania afecta positivament totes aquelles persones que ja tenien una Renda Mínima d’Inserció (RMI) o pensions i altres ajuts de l’Estat amb complements que depenien de la Generalitat, i també és una oportunitat per a altres persones que fins ara no tenien aquest suport econòmic.

Els beneficiaris de l'ajuda podran cobrar fins a 414 euros i 150 euros més en funció del compromís amb el pla d'inserció laboral o inclusió social. Aquesta, la de 564, serà la quantia inicial, però la llei preveu que s'anirà augmentant fins el 2020, quan els beneficiaris cobraran el 100% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), estimat actualment en 664 euros al mes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article