Les vuit causes de la pobresa: com fer complir els drets fonamentals?

La plataforma Pobresa Zero recorda que “bona part de la ciutadania catalana no pot assolir els mínims per a una vida digna”


Coincidint amb el Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa, les més de 3.200 entitats socials que s’apleguen dins la plataforma Pobresa Zero, han recordat que a Catalunya “bona part de la ciutadania no pot assolir els mínims que permeten gaudir d’una vida digna”. “Els Estats tenen la responsabilitat de desplegar les mesures necessàries per fer-ho efectiu”, han reblat els representants de les entitats, que han llegit un manifest davant del Síndic de Greuges.

En l'acte també han presentat un informe que resumeix la lluita per una vida digna des de diversos àmbits de l'acció social. Hi han participat, entre d'altres, representants d'ECAS, de la Taula del Tercer Sector, d'Oxfam Intermón, de Metges del Món, del Casal dels Infants, dels principals sindicats, de SOS Racisme, de Xarxa d'Acció Solidària i d'Amnistia Internacional, on han exigit “el compliment dels drets fonamentals”.

1. El preu elevat de l’habitatge i el cost impossible dels subministraments. “Una de les cares més crues de la crisi sistèmica ha estat la vulneració del dret a l’habitatge”, alerten les entitats, que el consideren “un problema de primer ordre”. La situació d’exclusió en l’habitatge, denuncien, “ha fet palesa la incapacitat de la legislació per fer-hi front”. Recorden que milers de famílies estan endeutades per pagar l’elevat preu de l’habitatge i molts altres tenen seriosos problemes per pagar els subministraments bàsics.

2. Segregació escolar i desigualtats a les aules. Així mateix, recorden que és justament en l’educació on més es perpetuen les desigualtats en la nostra societat. En aquest sentit, alerten de la segregació escolar, com ho fan també entitats com la Federació de Mares i Pares d’Alumnat de Catalunya (FaPaC). “L’índex d’abandonament escolar en l’educació secundària obligatòria, del 18% a Catalunya, i l’alt percentatge de joves que ni estudien ni treballen reclamen una especial atenció”, replica la plataforma en el seu extens comunicat. Per combatre-ho, exigeix l’increment del percentatge del PIB dedicat a l’educació fins al 6%, tal com disposa la Llei d’Educació de Catalunya.

3. La llibertat d’expressió i manifestació, en entredit. “La reforma del Codi Penal i la nova Llei de Seguretat Ciutadana (l’anomenada Llei Mordassa) restringeixen i penalitzen el dret a la reunió pacífica, l’associació i l’expressió”, denuncien en l’informe que ha elaborat Pobresa Zero. Consideren des de la plataforma que aquests drets són fonamentals per exercir i reivindicar altres drets i, si es prohibeixen, “generen un clima d’impunitat”.

4. 176.200 persones en llars on cap persona percep cap ingrés. Pobresa Zero també ha alertat que un 19,2% de la població es troba en risc de pobresa, que el 9,2% dels menors viuen en llars on tots els seus membres estan a l’atur i que el 56,3% dels aturats busquen feina des de fa més d’un any. En aquest context, recorden que la Renda Garantida de Ciutadania pot marcar “un punt d’inflexió” a Catalunya, però que “caldrà assegurar el seu ple desplegament”.

5. El 10,6% pateix pobresa severa. A Catalunya, denuncia la plataforma, el 10,6% de la població pateix pobresa severa i, entre els anys 2010 i 2014, es va produir una caiguda de 20 punts percentuals en la despesa mitjana a les llars. De fet, ja al 2013 el Síndic de Greuges va alertar sobre la malnutrició infantil a Catalunya arran de la crisi. Per això, Pobresa Zero ha reclamat aquest dimarts “polítiques integrals que incloguin la garantia de rendes mínimes” i “recursos per assegurar l’accés a una dieta suficient”. Això implica, segons les entitats, iniciatives per rebaixar els preus de productes bàsics o evitar el malbaratament d’aliments.

6. Una taxa d’atur del 13,2% que no disminueix. L’ocupació a Catalunya ha patit, especialment entre els menors de 25 anys, una caiguda substancial, tal com denuncia la plataforma Pobresa Zero. Arran de la crisi, el mercat de treball és cada vegada més inestable, degut a la davallada dels sous, a la temporalitat i la “laxitud en la protecció de l’acomiadament”. Per això, Pobresa Zero reclama la derogació de les darreres reformes laborals i reclamen l’increment del salari mínim interprofessionals situant-lo al voltant dels 1.000 euros mensuals, entre d’altres.

7. Un sistema de salut en perill. També denuncien des de la plataforma que el dret a la salut i el principi d’equitat s’han vist trontollar aquests darrers anys de crisi a l’Estat espanyol. Alerten que “tant el govern català com l’espanyol segueixen apostant pel copagament farmacèutic” i que hi ha hagut un deteriorament del sistema sanitari. Per això, reclamen, entre d’altres, reduir les llistes d’espera, controlar els preus dels medicaments o enfocar els tractaments de salut al gènere.

8. Més de 5.000 persones han mort a la Mediterrània. La plataforma també recorda que l’Estat ha incomplert el dret a la mobilitat, que dona empara a les persones que fugen dels seus països d’origen o que emigren. En aquest sentit, recuperen les dades esfereïdores de morts a la Mediterrània. Des del 2000, han mort 41.000 persones que cercaven asil i refugi a Europa i, el 2016, en van sumar més de 5.000. Reclamen, entre d’altres, la derogació de la llei d’estrangeria, el tancament dels CIE o el compliment estricte dels tractats internacionals.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article