Càritas detecta per primer cop que persones que atén es veuen obligades a ocupar pisos

Tot i la millora de l'economia, l’entitat va atendre el 2016 un 4,7% més de persones que l’any anterior


Càritas ha detectat, per primera vegada, que algunes persones que atén es veuen obligades a ocupar pisos. Representen només el 3,2% però és el primer cop que l'entitat pot comptabilitzar el fenomen. De fet, un 39,5% del seus beneficiaris no té un habitatge digne. Aquesta és una de les conclusions que recull l’entitat a la seva memòria anual, la del 2016, que ha presentat aquest dimecres. L’informe conclou que la crisi econòmica va arribar per “quedar-se”.

Així, 7.200 persones de les 225.000 ateses per Càritas han hagut de recórrer a l’ocupació de pisos buits per poder disposar d’habitatge. És una de les principals preocupacions de l’entitat, que ha detectat aquesta pràctica a Barcelona, Terrassa i Sant Feliu. L’organització alerta que són famílies que s’hi han vist abocades després de perdre el seu habitatge. A més, a aquests casos s’hi ha de sumar l’augment de sis punts en el nombre de famílies que no tenen pis i dormen al carrer, al cotxe o en fàbriques antigues, en les que viuen acollides o en habitacions de relloguer o, directament, en les persones que opten per viure en pisos d’entitats socials.

El nombre de treballadors pobres augmenta

En total, Càritas ha atès, el 2016, 225.000 persones, però el nombre de beneficiaris ha estat de 360.604. Això suposa un 4,7% més de persones que el 2015, sobretot famílies amb fills a càrrec. En concret, aquestes representen el 58%. També preocupa, però, el 26% de les persones ateses que viuen soles, una situació més habitual entre la gent gran.

Càritas alerta, així mateix, de la quantitat de beneficiaris que es troben en una situació de pobresa malgrat tenir un lloc de feina. De fet, un 30% de les persones que atén treballen, però sovint ho fan en feines poc estables, a temps parcial i amb sou massa baixos. Això els obliga, expliquen, a treballar també en l’economia submergida per poder pagar les despeses de la llar.

En aquest sentit, la cap de comunicació de l‘entitat, Anna Roig, ha lamentat que, amb aquestes feines de baixa qualitat, “els treballadors no poden arribar ni a formar-se ni a agafar prou experiència i, per tant, es va perdent capital humà en perfils als quals encara els queden anys per treballar”. Des de Càritas s’alerta que les persones de més de 45 anys són les que hores d’ara els costa trobar un lloc de feina. Per a Roig, hi ha risc de “normalitzar” les situacions precàries.

Més de 5.833 persones refugiades ateses

El 2016 es calcula que van necessitar els seus serveis fins a 5.833 persones refugiades, majoritàriament d’Hondures, que tenen un perfil molt diferent de les que provenen de Síria. De Nigèria, n’han atès 641, de Mali 489 i d’Ucraïna 390. L’entitat alerta que la ineficàcia del govern espanyol, que és qui té la competència en immigració, dificulta la protecció de les persones refugiades i, per això, exigeix “programes més humans”.

Els responsables de Càritas han alertat també que l’entitat va tancar el 2016 amb 456.000 euros de dèficit, sobretot per les davallades de les col·laboracions d’empreses i particulars, que suposen el 19,3% dels ingressos de l’entitat. Així, Càritas ha treballat per a les 360.000 persones amb un pressupost de 47,5 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article