Obstacles i anhels de la dona emprenedora: com conciliar la feina amb la vida?

Quatre dones empresàries debaten sobre les dificultats i els reptes de la seva tasca en un món empresarial masculinitzat


Com convertir les dificultats en una oportunitat de reenfocar el negoci? I com hi influeix l’actitud de l’empresària? Aquestes són algunes de les preguntes que van trobar resposta aquest dijous en una taula rodona de dones emprenedores organitzada per l’associació de dones empresàries WomUp, que es va celebrar al Mobile World Center de Barcelona.

En una mateixa taula s’hi van reunir quatre emprenedores: la María Fernanda González, CEO i sòcia fundadora de Moca Platform; la Marta Ros, cap de producte i desenvolupament de B-wom; la Rosa Romero, gerent de la Fundació Nani Roma; i la Gemma Sorigué, CEO i fundadora de Deliberry.

Els obstacles de les dones a l’empresa

La Marta Ros estava embarassada de nou mesos quan la van acomiadar. A partir d’aleshores, lluny de rendir-se, va muntar diversos negocis fins que va acabar de cap de producte i desenvolupament de B-wom. També la María Fernanda González es va atrevir a crear la seva pròpia empresa estant a l’atur. “No feia el que volia”, explica.

La Gemma Sorigué, en canvi, va anar pujant de mica en mica. “Es tracta d’executar idees i vas aprenent dels errors que et dona l’experiència”, argumenta. Així mateix ho relata la Rosa Romero, una de les poques dones pilot de motos que ha fet el París-Dakar.

Un camí d’oportunitats

“Al principi tothom et posa moltes pegues, però, per tossuda, al final te’n surts”, explica Romero. Tot i les dificultats inicials, totes elles, efectivament, se’n surten. “Mai he sentit que tingués menys oportunitats per emprendre pel fet de ser dona”, replica Sorigué. De fet, tal com explica González, per ella els fills van ser “una motivació” que la va ajudar a organitzar-se millor, també a l’empresa. Però, com recorda Ros, de vegades la conciliació no és fàcil: “Quan els nens s’adormen m’hi poso”.

“El repte al final és com aconseguir finançament”, relata Sorigué. Però també hi ha altres obstacles, com ara que l’equip no estigui prou cohesionat i no engegui amb força el projecte, com explica Romero, o que no sàpigues delegar la feina, com li ocorria al principi a Fernández. “Per superar els obstacles cal fer un parèntesi i pensar. Tornar a obrir la ment”, conclou Ros.

Capgirar el fracàs

“Quan estic cansada torno a pensar en el plaer de la feina, en els motius que em van fer obrir el negoci”, diu Fernàndez. Aquesta és una de les claus que totes assenyalen com a crucial per superar els fracassos. L’altra és l’ajuda d’un bon equip. “No sempre tens la solució al cap. Per això cal compartir el problema. De vegades trobes solucions quan menys ho esperes”, detalla optimista Ros, com també ho fa Romero. “Els primers tres Dakars que vaig fer no els vaig acabar. Això et genera molta frustració, però després hi tornes”, explica. A Sorigué, en canvi, el fracàs reconeix que li fa por. “Encara no m’hi he trobat, amb un fracàs que et destaroti del tot, però ha de ser molt dur. Tot i així, penso que segur que trobes la manera. Una emprenedora, al capdavall, és d’una forma concreta”, explica.

Consells per a noves emprenedores

Per finalitzar el debat, totes elles van voler també donar alguns consells a les joves emprenedores. Van parlar, d’entrada, de motivació i il·lusió, de prendre “decisions pròpies”. També de la importància de canviar “la perspectiva del fracàs” per convertir-lo en una oportunitat, de saber canviar a temps de rumb, de les ganes i la passió per engegar els projectes i, sobretot, de creure que tot es pot fer si un s'esforça prou i malgrat els errors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article