Deu consells a tenir en compte per reduir el risc de patir un ictus

Amb motiu del Dia Mundial de l'Ictus, les associacions es mobilitzen i fan recomanacions per prevenir-lo

Més d’un terç dels ictus els pateixen persones que no fan exercici físic de manera regular


L'ictus és la primera causa de discapacitat, la primera causa de mort en les dones i una de les deu causes més freqüents de mortalitat en la infància. A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l'any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 segons.

Diverses associacions han preparat activitats amb motiu del dia Mundial de l’Ictus, celebrat aquest diumenge 29 d’octubre, per tal de fer difusió de la malaltia i recaptar diners per la seva recerca.Concretament a Barcelona, La Fundació Ictus ha organitzat un concert benèfic, el 25 d'octubre, a la Sala Luz de Gas sota l’eslògan Et cal un motiu per prevenir l’ictus?. Urband ha estat el grup encarregat d’amenitzar la vetllada i els diners de l’entrada aniran destinats a l’associació fundada per la Fundació Ictus anomenada Superar l’ictus a Bcn. A més, aquest dilluns al vespre, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona acollirà l'acte central de la Campanya que promou la Fundació Ictus.

El 90% dels ictus es relacionen amb deu factors de risc clau

Des d'aquesta fundació recomanen que les persones que pateixen diabetis, problemes cardíacs o tenen historial d’ictus o TIA, parlin amb el metge del risc d’ictus i dels tractaments preventius. Tanmateix, presenten algunes accions que es poden dur a terme per reduir el risc de patir un ictus:

1. Controlar la pressió arterial. La hipertensió es relaciona amb gairebé la meitat dels ictus. Conèixer i controlar la pressió arterial amb canvis en l’estil de vida o medicacions sota prescripció reduirà el risc de patir un ictus.

2. Exercici moderat cinc cops per setmana. Més d’un terç dels ictus els pateixen persones que no fan exercici físic de manera regular. Fer exercici físic moderat cinc cops per setmana reduirà el vostre risc de patir un ictus.

3. Dieta saludable i equilibrada. Gairebé un quart dels ictus s’associen a una dieta inadequada, particularment a un consum baix de fruita i vegetals. Menjar al menys cinc peces de fruita i vegetals cada dia reduirà el vostre risc de patir un ictus.

4. Reduir el colesterol. Més d’1 de cada 4 ictus es vinculen a alts nivells de colesterol dolent (LDL). Consumir greixos poc saturats i no hidrogenats enlloc de greixos saturats reduirà el vostre risc de patir un ictus. Si no podeu mantenir un nivell saludable de colesterol només amb la dieta, parleu amb el metge. Hi ha tractaments que us poden ajudar.

5. Mantenir un IMC i un índex cintura / maluc saludables. Gairebé un de cada cinc ictus es relacionen amb l’obesitat. Una bona manera de saber si necessiteu perdre pes és dividir el perímetre de la vostra cintura entre el perímetre del vostre maluc. Si el resultat és 0,9 (homes) o 0,85 (dones), esteu en risc de patir un ictus. Seria bo que perdéssiu pes.

6. Deixar de fumar i evitar l'exposició al fum del tabac. Més d’un de cada deu ictus s’associen amb el tabac. Deixar de fumar reduirà el risc de patir un ictus. Tanmateix, les probabilitats d’aconseguir abandonar el tabac augmentaran si rebeu ajuda especialitzada.

7. Reduir la ingesta d'alcohol. Més d’un milió d’ictus cada any es relacionen amb el consum excessiu d’alcohol. Reduir-ne la ingesta a dues unitats d’alcohol diàries en els homes i una en les dones us ajudarà a reduir el risc de patir un ictus.

8. Identificar i tractar la fibril·lació auricular. El 9% dels ictus s’associen a una arítmia (batec irregular del cor). Es aconsellable parlar amb el metge sobre els possibles tractaments per reduir el risc.

9. Diabetis. A més de compartir molts dels mateixos factors de risc, la diabetis incrementa el risc de patir un ictus. Reduir el vostre risc de diabetis reduirà també el vostre risc de patir un ictus. Si teniu diabetis, parleu amb el metge sobre els tractaments per reduir el vostre risc d’ictus.

10. Renda i educació. Tant arreu del món com per països, l’ictus està vinculat a nivells de renda i educació baixos. Les polítiques governamentals dirigides a reduir la pobresa i assegurar l’accés en igualtat a l’assistència sanitària i a l’educació tindran un impacte positiu en la lluita contra els ictus i altres malalties no transmissibles.

El Codi ictus a Catalunya

El 2006 es va desplegar el Codi ictus (CI) a tot el territori. Es tracta d'un protocol d'emergència que permet identificar ràpidament els malalts amb ictus agut i les característiques clíniques determinades  traslladar-los, el més ràpidament possible, a l'hospital preparat més proper amb capacitat per avaluar-los, diagnosticar-los i tractar-los. Els hospitals preparats per rebre pacients amb CI positius són 12  comarcals equipats amb Teleictus i 14 hospitals de referència, repartits en 10 àrees geogràfiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article