“Un barri igualitari i antimasclista“, la proposta festiva de Raval(s) en el seu 15è aniversari

L'entitat del districte de Ciutat Vella de Barcelona organitza més de 40 activitats sobre feminisme i sexualitats alternatives


El festival de cultura Raval(s) celebra enguany el 15è aniversari i ho fa, un any més, amb mirada de gènere. Al voltant del feminisme, les sexualitats alternatives, les noves masculinitats i la cultura ‘queer’, s'organitzaran més de 40 activitats. L'objectiu és aconseguir que el barri del Raval, al districte barceloní de Ciutat Vella, sigui “igualitari i antimasclista”.

Així, del 8 al 12 de novembre, hi ha programades diverses exposicions, xerrades i jornades a l’Ateneu del Raval; el taller ‘Dona i Ciència’, a càrrec del CSIC, adreçat a joves dels instituts del barri; un taller de gènere amb joves, organitzat pel Casal dels Infants; i una obra de teatre fòrum sobre la solitud que pateixen sovint les persones grans, especialment les dones. Els itineraris històrics i culturals estan marcats també per una mirada feminista i abordaran temàtiques com el paper de les dones a l’antic Hospital de Sant Pau, els inicis del feminisme al Raval o la història musical del barri en clau de dona.

Un homenatge a les dones

El Festival donarà el seu tret de sortida el dijous pel matí amb un Vermut homenatge a les dones grans del barri, i al vespre, amb una festa conjunta de celebració del 15è aniversari de Raval(s) i de la Fundació Tot Raval al Teatre del CCCB. El dissabte la Rambla del Raval acollirà les propostes de diferents entitats, col·lectius i associacions i que inclouran activitats lúdiques, de recuperació de jocs tradicionals, tallers de robòtica, fotografia antiga, entre d'altres. També mostrarà la tasca que duen a terme diversos agents del barri, com el punt d’asessorament sobre drets laborals i el punt d’informació i sensibilització sobre violències masclistes.

La música també estarà molt present durant el festival, amb actuacions a la plaça del Àngels. El divendres els protagonistes seran diverses entitats i agrupacions musicals joves del barri, com el cor filipí, i els grups musicals de Xamfrà, l’Escola de Músics JPC, les alumnes de cant modern de l'Aula de Música Moderna i Jazz del Conservatori del Liceu, Filhos de Norris i Las VVitch. El dissabte es podrà gaudir d’una ballada de swing sense gènere a càrrec de l’Escola de swing Spank the Baby i dels concerts de la Raval’s Band, el Cor Raval Evolution i les Naranjas de la China, entre d’altres, i que abarcaran múltiples estils, que aniran des del Rap, el Hip Hop, el Jazz, el Soul fins la música brasilera.

La Plaça dels Àngels acollirà també la IV Festa de la sopa d’aquí i d’allà, organitzada per Servei Civil Internacional de Catalunya, amb la participació de diversos col·lectius i associacions del barri. La dansa i la cultura popular tindran el seu escenari a la Plaça Joan Amades el dissabte al vespre, on es celebrarà el Diwali (festa de la llum Hindú), i es podrà gaudir de les danses típiques de Bolívia i d’espectacles de dansa afro-caribenya i Bollywood, entre d’altres. La gran festa de Raval(s) culminarà diumenge amb una multitudinària Cercavila Popular en la qual participaran diverses batucades, bestiari, percussió, bandes i grelles del barri.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article