‘Veus contra l’estigma’: el documental que trenca els prejudicis sobre la salut mental

El programa Sense Ficció dona veu a persones amb algun trastorn mental que volen participar en el seu tractament


A los que se quedaron atrapados en el nunca, a los que tienen miedo y lloran por cualquier cosa y se esconden la cara de vergüenza, a los solos, a los raros, a los que dudan y dudan y les llaman inmaduros, débiles, a los que duermen en la fría cama del psiquiátrico...”. Amb aquesta enumeració poètica comença el documental ‘Veus contra l'estigma’ que ha estrenat aquest dilluns el programa Sense Ficció de TV3, i que pretén trencar els prejudicis que envolten la salut mental.

En el reportatge, es dona veu a persones diagnosticades amb algun trastorn mental que volen participar en el seu tractament i que volen construir una “nova mirada lliure de prejudicis”. També s'expliquen projectes com Ràdio Nikosia, una emissora de ràdio que “lluita des de la bogeria per a la bogeria”, o la tasca d'entitats com ActivaMent o Federació Veus o Obertament.

“És dur que la família ho intenti ocultar o rebaixar. He patit depressions, he estat ingressada. Estem bojos, i què? Orgullosament bojos”, explica la responsable del programa de Ràdio Nikosia i poetessa, Cristina Martín. També narren els testimonis com l'Edgar Vinyals, de la Federació Veus, la sensació de ser atès, en les unitats psiquiàtriques, com en una “presó”, on els accessos estan tancats, cal demanar permís per qualsevol cosa i on els horaris són estrictes, en comptes de llocs de cura i d'acompanyament.

El recorregut que traça el reportatge va des de l'ansietat o l'esquizofrènia, fins al trastorn bipolar, passant per la depressió o l'estrès. Tots els testimonis reivindiquen poder participar en el procés de tractament del trastorn i reclamen repensar les maneres com fem servir les paraules que expliquen la salut mental i evitar relacionar els trastorns amb les conductes violentes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Alicia Argentina
1.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article