L'Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que, un any després de la mort de la dona de Reus, Gas Natural encara no ha pagat la multa

L'entitat alerta que el Govern no ha aconseguit que les companyies signin el protocol en cas d'impagament


Aquest dimarts fa un any de la mort de la dona de Reus, la Rosa, a causa d'un incendi ocasionat per una espelma que utilitzava per il·luminar-se perquè Gas Natural li havia tallat la llum. Arran del seu cas, el Govern es va proposar que les companyies elèctriques complissin la Llei 24/2015, que les obliga a preguntar a Serveis Socials abans d’efectuar cap tall. Malgrat tot, Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) denuncia que Gas Natural “no ha pagat encara la multa” que li pertoca i alerta que la Generalitat “no ha aconseguit que les empreses signin el conveni” que concreta el protocol a seguir.

La Generalitat va imposar a la companyia una sanció de 500.000 euros que no ha pagat. Per a l'APE no hi ha cap justificació per no fer-ho, sobretot perquè la companyia ha gastat 4,5 milions d'euros en una campanya publicitària que considera ”una neteja d'imatge”.

A més, denuncien que el cas de Gas Natural no és una excepció i citen les dades de l’Agència Catalana de Consum: de les 239 denúncies que va rebre la Generalitat per incompliment de la Llei 24/2015, a data del 18 de juliol, gairebé el 70% les acumula Endesa. Pel que fa a les sancions, de nou és Endesa qui n'acumula el 78%, seguida de Gas Natural Fenosa, que acumula gairebé el 20%. “Tot i que la llei ha aturat milers de talls a Catalunya, encara a dia d’avui es produeixen talls il·legals”, denuncia l'APE.

Vetllar pel compliment de la llei

Des de la plataforma també consideren que la Generalitat “va reaccionar tard” i li ha exigit més duresa en les inspeccions d'ofici. A més, recorden que el Govern no ha aconseguit encara que les companyies signin el conveni que concreta el protocol a seguir en cas d'impagament del subministrament.

Alhora, també exigeixen a l'Administració que reactivi la campanya publicitària per donar a conèixer els drets que conté la llei aquest hivern i que s'actualitzin les llistes de talls aturats gràcies a la normativa. “Fa més d’un any que la Generalitat parlava de 30.000 talls aturats gràcies a la llei, i avui en dia han de ser molts més, però aquesta dada encara no s’ha fet pública”, detallen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article