‘Encreuaments’, una proposta cultural per esborrar estigmes i “fer barri”

La Sala Beckett i la Fundació Joia impulsen un projecte artístic amb persones usuàries dels serveis d'inserció de salut mental


Amb l'objectiu de generar vincles entre barris barcelonins i esborrar estigmes, neix 'Encreuaments'. Es tracta d’una proposta de creació artística que estableix sinergies entre la Sala Beckett i la Fundació Joia, entitat que treballa per donar a conèixer les capacitats de les persones afectades per trastorns de salut mental.

Aquesta iniciativa artística, que ha sorgit del cicle de la Sala Beckett Les condicions del cervell,  vol trencar amb els prejudicis i, alhora, oferir eines artístiques per donar veu a un col·lectiu, moltes vegades invisibilitzat i discriminat, com és el dels usuaris dels serveis de salut mental.

A part de la Sala Beckett i la Fundació Joia, la proposta artística, impulsada per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), compta amb diversos agents del Poblenou, com Can Felipa, La Escocesa, Hangar i el Districte de Sant Martí. "La Fundació Joia ja fa quatre anys que s'ubica a Can Felipa, amb la residència de la nostra companyia d'arts escèniques", diu Cristina Ferreti, gestora Transversal dels Clubs Socials de la Fundacio Joia.

En què consistirà el Laboratori Encreuaments?

Al llarg de la temporada, un grup de persones de la Fundació Joia i altres ciutadans s’uniran a la dramaturga Lali Álvarez i el director Jorge-Yamam Serrano, així com a diversos agents del barri del Poblenou, per dur a terme un projecte escènic que es podrà veure el mes de juny a la Sala Beckett.

Durant els mesos d’octubre i novembre, el grup, format per onze persones, ja ha començat a treballar en sessions setmanals, en què es duen a terme dinàmiques de cohesió grupal, coneixença mútua i confiança. A més a més, tindran lloc diverses entrevistes individuals amb els participants, a partir de les quals es construirà la proposta dramatúrgica. De moment, l'èxit està assegurat: "No ha faltat ningú en cap de les sessions, no descansen ni cinc minuts i són sessions de tres hores!", comenta, divertida, Ferreti.

A partir del mes de gener, es començarà la posada en escena, fruit d’un treball col·lectiu, on la figura del director servirà com a punt d’unió i de suport per tal que els participants trobin la màxima expressió de la seva llibertat creativa.

Fomentant creacions artístiques entre veïns

"Aquest intercanvi ens ha anat molt  bé per obrir-nos, ens ha servit per oxigenar-nos i per aprendre maneres diferents de fer de les altres entitats", diu Ferreti. Aquesta proposta artística comunitària als barris, que s’emmarca en el programa ART I PART de l'ICUB, busca establir i explorar les relacions col·laboratives a on veïns i veïnes són acompanyats per professionals de les arts. I ho fa a través de llenguatges diversos, híbrids i experimentals, que van des de les arts vives fins a les visuals i audiovisuals o les noves tecnologies. "Cada projecte de barri té una mirada cap a un col·lectiu amb el risc d'exclusió social", destaca Ferreti.

El programa aprofita el teixit associatiu de cada barri per crear equips de treball o partenariats que vulguin treballar plegats, són, com reconeix Ferreti, projectes "molt de barri". "Hem pogut arribar a la Beckett gràcies a la nostra mirada integradora", diu.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article