#JoTambé: milers de casos d’assetjament sexual inunden les xarxes

La campanya de xarxes socials que denuncia actituds masclistes i agressions sexuals cap a dones ha donat la volta al món

A Catalunya, cada 12 hores es denuncia una agressió sexual amb violència o intimidació


La campanya #MeToo (#JoTambé) ha inundat aquestes últimes setmanes les xarxes socials amb testimonis de dones que han patit assetjament sexual. Es tracta d’una iniciativa que va sorgir després que desenes de dones denunciessin el productor de cinema Harvey Weinstein.

El moviment no és nou, sinó que va néixer fa una dècada, però ha ressucitat per fer que els homes s’adonin de la dimensió del problema. Diferents personatges mediàtics com Alyssa Milano o Lady Gaga s'han sumat a la campanya #MeToo.

D’aquesta manera, molts homes s’han sorprès de la quantitat de dones del seu entorn que explicaven que havien patit alguna mena d’assetjament sexual. Sota la consigna que “és responsabilitat de tots denunciar-ho”, alguns homes han engegat una altra campanya amb l’etiqueta #HowIwillChange (#ComCanviaré), en què es comprometen públicament a canviar actituds masclistes.

I és que les dades són preocupants. Segons el Balanç de seguretat i activitat policial de la Generalitat, publicat pels Mossos d’Esquadra, a Catalunya es denuncia una agressió sexual, amb violència o intimidació, cada 12 hores. L’any 2016 es van denunciar un total de 743 casos i 1.099 més per abusos sexuals, cosa que suposa una denúncia cada 8 hores. Més d’un 90% de les persones que pateixen aquesta violència són dones, la majoria joves, i un 22% d’elles són menors d’edat.

200 dones són violades cada dia a la Unió Europea

Europa registra prop de 215.000 crims sexuals l'any, dels quals gairebé un terç, 80.000, són violacions, segons revelen les últimes dades disponibles de l'oficina d'estadística de la UE (Eurostat). Les xifres, publicades aquest dijous, corresponen a l'any 2015 i es basen únicament en els crims que li consten a la policia, és per això que les dades varien força d'un estat membre a l'altre, matisen des de l'oficina comunitària.

L'Estat espanyol es troba en el tram mig-baix del llistat amb gairebé tres denúncies per cada 100.000 ciutadans. D'acord amb les dades de la UE, al voltant de nou de cada deu víctimes de violació són dones i nenes i el mateix passa amb les agressions sexuals. El 99% dels empresonats per aquests delictes són homes.

En termes absoluts, els estats que van registrar el 2015 més violacions van ser Anglaterra i Gal·les (35.798), França (12.956), Alemanya (7.022) i Suècia (5.544) mentre que Espanya se situa en el setè lloc de la llista amb 1.229. En un ordre diferent se situen els mateixos estats pel que fa al nombre d'agressions sexuals. En aquest cas encapçala el registre Alemanya (27.243), seguida de França (19.985), Suècia (11.774) i Espanya (8.640), que ocupa el quart lloc.

Des de l'Oficina d'Estadística de la UE recorden que cal tenir present que les dades publicades no reflecteixen "necessàriament" el nombre real de crims sexuals violents. "El que mostren és, més aviat, fins a quin punt aquests crims són informats a la policia", matisen. "És per això que la variació entre països pot estar influenciada per la conscienciació social i les actituds cap als crims per violència sexual", afegeixen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article