Una vintena d'institucions i entitats s'alien per lluitar contra el tabaquisme a Girona

L'objectiu és treballar per evitar l'exposició involuntària al fum, prevenir l'inici, promoure l'abandonament i lluitar contra desigualtats


Més d'una vintena d'institucions i entitats s'ha unit per crear la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Regió Sanitària de Girona i té com a objectiu lluitar contra aquesta pràctica a la demarcació. L'acte de constitució de l'ens s'ha fet en el marc de la 8a Trobada del Programa d'Atenció Primària Sense Fum.

La jornada, que s'ha celebrat el passat dijous a l'Auditori Irla de la Generalitat a Girona, ha aplegat més de 150 professionals i ha posat en relleu la importància de treballar de manera coordinada. I és que, tot i que la tendència és decreixent, actualment una de cada quatre persones fuma diàriament o de manera ocasional. Treballar per evitar l'exposició involuntària al fum ambiental del tabac, prevenir l'inici del tabaquisme, promoure'n l'abandonament i lluitar contra les desigualtats des de la perspectiva de gènere i classe socials. Aquest són els principals objectius que s'ha marcat la Xarxa de lluita contra aquesta pràctica que s'ha constituït aquest divendres a Girona.

La conformen diverses entitats i institucions com l'Agència de Salut Pública de Catalunya, l'Institut Català de la Salut, l’Institut d’Assistència Sanitària, Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, la Fundació Salut Empordà o l'Hospital de Campdevànol i Comarcal del Ripollès.

També hi participen altres col·lectius com el Col·legi Oficial de Metges de Girona, el Col·legi Oficial d'Infermers de Girona, el Col·legi de Farmacèutics de Girona, el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya a Girona, la Fundació Oncolliga Girona, l'Associació Espanyola Contra el Càncer-Catalunya contra el càncer, la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Tabaquisme, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, l'Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, entre d'altres.

Treballar de manera coordinada

Durant la jornada, s'ha posat de relleu la importància de treballar de manera coordinada des de diversos àmbits. I és que, tot i que la tendència va a la baixa, encara una de cada quatre persones fuma diàriament o de manera ocasional. Per això, han posat d'exemple iniciatives com “l'Entorn sense Fum”, que impulsa l'Agència de Salut Pública o accions que realitzen des del món local, conjuntament amb el sistema sanitari i les escoles.

La mitjana gironina, superior a la catalana

Segons dades de l'enquesta de salut de Catalunya 2015-2016, a la Regió Sanitària de Girona un 25,3% de la població fuma (un 23,7 ho fa cada dia i un 1,6% ocasionalment). Es tracta d'una xifra lleugerament superior a la mitjana catalana. Per sexes, els homes fumen més que les dones (un 31,4% ells i un 19,1%, elles). A nivell social, les classes més desafavorides són les que més fumen.

A tot Catalunya, un 28,9% de la població entre 15 i 44 anys fuma, mentre que entre els 45 i 64 anys, la xifra se situa en un 29,1%. Entre els 65 i els 74 anys, un 10,7% fuma mentre que dels 75 en endavant, ho fa un 4,8%. Les morts atribuïbles al tabaquisme a Catalunya són més de 24 cada dia, fins al punt que un de cada sis morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article