Unes 140.000 persones tenen fibromiàlgia a Catalunya, una patologia que afecta més les dones

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària recorda el paper fonamental de l'Atenció Primària per a una ràpida detecció


La fibromiàlgia, la síndrome de la fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple són les principals representants de les anomenades síndromes de sensibilització central. En concret, a Catalunya, la fibromiàlgia, afecta el 2,4% de la població major de 20 anys, és a dir, unes 140.000 persones. La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària recorda el paper fonamental de l'Atenció Primària en la ràpida detecció d'aquesta malaltia.

 Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) expliquen que aquestes patologies afecten “clarament” la vida de les persones que “a més solen patir un llarg període d’incertesa des de que es presenten els primers símptomes i fins al diagnòstic”.

A Catalunya existeixen 18 Unitats d'Experts (UE) per al diagnòstic i tractament de les síndromes de sensibilització central que cobreixen tot el territori català. Es tracta d’unitats on professionals de medicina i infermeria d’atenció primària treballen coordinadament i sota consens amb d’altres especialistes hospitalaris per oferir un pla terapèutic adequat a cada pacient.

L'Atenció Primària, clau en la detecció d'aquesta malaltia

En aquestes Unitats d'Experts el pes recau en els equips de primària que assumeixen un paper força important, com destaquen des de la CAMFiC: “Són els professionals més adients per compartir amb els afectats la vivència d’aquests símptomes i els seus desafiaments, i a més tenen el repte de gestionar l’accés d’aquests pacients de manera eficient i liderar-ne el tractament en coordinació amb els tractaments hospitalaris”.

Tanmateix, la síndrome de fatiga crònica, afecta entre el 0.3% i el 0.8% de la població, unes 45.000 persones a Catalunya. Aquesta patologia genera un cansament extrem i extenuant, acompanyat de trastorns neurològics i immunològics.

D'altra banda, la sensibilitat química múltiple implica una intolerància a agents químics presents en el medi ambient. Quan els pacients entren en contacte amb ells, solen patir vòmits, cefalees, nerviosisme i fatiga, entre d'altres símptomes. A Catalunya s’estima que hi ha uns 1.500 casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article