Obertament reclama als polítics catalans que no estigmatitzin la salut mental en els seus discursos

L’entitat denuncia que en plena campanya s’utilitzen conceptes que “generen un imaginari pervers sobre els que tenen un trastorn mental”


Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma de la salut mental, ha escrit una carta als principals representants polítics catalans demanant que evitin l’ús de termes psiquiàtrics com ‘esquizofrènic’, ‘bipolar’, ‘psicòtic’, ‘autista’ o similars per desacreditar els seus adversaris.

Segons l’entitat, “la campanya electoral de cara a les eleccions del 21 de desembre és un moment excel·lent perquè els nostres representants polítics es comprometin públicament a no fer ús de llenguatge discriminatori en cap dels seus actes”.

Una inadequada utilització del llenguatge, diu Obertament, “genera un imaginari pervers i fals sobre la realitat de les persones que tenen un trastorn mental” i això “afecta directament el nostre benestar i la integració plena a la societat”.

“Cada cop que sento per la tele a un polític que diu que les declaracions del seu adversari són ‘esquizofrèniques’ o ‘delirants’ sento que aquests polítics m'estan invalidant com a persona de ple dret. Sento que aquests polítics no tenen la més mínima empatia cap al patiment psicològic. Sento que no em poden representar, ni a mi ni al meu col·lectiu", explica la Rosa, una de les persones que integren l’entitat.

És per això que l’entitat recomana que en lloc que els representants polítics titllin de “caòtiques”, “extravagants”, “irracionals” o “malèvoles” algunes situacions, utilitzin conceptes que “no retroalimenten prejudicis existents que s’acaben materialitzant en comportaments discriminatoris que afecten la vida de les persones”, subratllen membres d’Obertament.

De fet, segons dades de l’entitat, el 17% dels catalans no donaria cap responsabilitat a les persones amb problemes de salut mental. És per això, diu l’entitat, que “lluita”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article