L’apnea del son ja s'opera amb cirurgia robòtica a Catalunya

La Vall d’Hebron és el primer hospital de Catalunya que ha tractat set pacients d’una síndrome que afecta entre el 4% i el 6% dels homes i entre el 2% i el 4% de les dones

La nova tècnica permet reduir el temps d’intervenció, evitar incisions i garantir una recuperació més ràpida dels pacients


L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer de Catalunya que tracta la Síndrome de l’Apnea Obstructiva del Son (SAOS) –és a dir, la interrupció recurrent del flux aeri durant la nit- amb cirurgia robòtica. L’equip del Servei d’Otorrinolaringologia Vall d’Hebron, liderat pel seu cap de servei, el Dr. Juan Lorente, ja ha utilitzat amb èxit aquesta tècnica per tractar set pacients afectats per aquesta patologia.

L’apnea obstructiva del son és un problema de salut en creixement. Afecta entre el 4% i el 6% dels homes i entre el 2% i el 4% de les dones. El Dr. Lorente ha assegurat que “la cirurgia robòtica transoral és un pas endavant en l’evolució de la cirurgia mínimament invasiva”. La seva aplicació, ha dit el doctor, assegura al cirurgià una millor visió de la zona que cal intervenir i més llibertat de manipulació.

La part inferior de la faringe i la base de la llengua són dos components anatòmics d’obstrucció importants en aquesta patologia. La utilització del Sistema Da Vinci permet un abordatge mínimament invasiu i, a la vegada, reduir el temps d’intervenció –que ara és d’uns 90 minuts- i l’estada hospitalària mitjana, així com les seqüeles estètiques i funcionals que pot patir el pacient.

Comparat amb els altres tipus d’abordatge, la cirurgia robòtica assoleix, segons Lorente, una major resecció de teixit, redueix el nombre d’apnees, garanteix menys somnolència diürna i una millor oxigenació nocturna. A la intervenció, els cirurgians tenen una visió de l’àrea millor i més estable i un control més precís dels instruments, amb més llibertat de moviments.

Per aconseguir dominar la tècnica, dos cirurgians de Vall d’Hebron, el mateix Dr. Lorente i el Dr. José Fernando Fuentes, han fet els cursos teòrics i pràctics de cirurgia robòtica a Espanya i França. A més, el cap del Servei d’Otorrinolaringologia ha realitzat estades de formació a Itàlia amb l’equip del Dr. Claudio Vicini del Primus Forli Medical Center, un dels principals especialistes en l’aplicació de la cirurgia robòtica en aquest camp.

Set casos tractats amb èxit

En el primer cas tractat, un home de 43 anys amb hipertensió que seguia tractament des de l’any 2015, l’operació va ser un èxit. El pacient va rebre l’alta quatre dies després de la intervenció, amb una bona funció respiratòria i sense problemes de deglució o sagnat.

L’equip del Dr. Lorente ha intervingut sis malalts més també amb bons resultats. Els pacients que es poden beneficiar d’aquesta tècnica són aquells que pateixen apnea obstructiva del son i a qui no funcioni el tractament convencional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article