El Clínic prova la realitat virtual per reduir l'ansietat entre els pacients que s'han d'operar

Una aplicació prepara les persones malaltes perquè coneguin tot el que viuran el dia de la seva operació


L'Hospital Clínic de Barcelona ha provat satisfactòriament la realitat virtual per reduir l'ansietat i l'angoixa entre pacients que s'han de sotmetre a una operació. Després d'una prova amb deu pacients, l'hospital engegarà el febrer un estudi per comprovar l'efecte de l'aplicació de realitat virtual que permet als pacients situar-se en l'entorn que recorreran el dia de la intervenció tantes vegades com els sigui necessaris en funció dels seus temors.

La realitat virtual brinda als pacients l'oportunitat d'experimentar de manera virtual i realista cadascuna de les etapes que comporta una cirurgia, des de la seva arribada a l'hospital fins a la sala de quiròfan i el seu llit de recuperació.

Tal i com ha explicat el cap de servei de Cirurgia Gastrointestinal, Antonio de Lacy, desapareix "la por a tot allò desconegut", es dona informació, i per això, es poden donar millors resultats quirúrgics i menys complicacions. Segons els resultats obtinguts, l'hospital estendrà el projecte a altres camps i especialitats com pot ser la diàlisi o els escànners.

L'ansietat, l'enemic de les operacions

L'ansietat preoperatòria en pacients de cirurgia electiva és altament prevalent, amb xifres que oscil·len entre un 60 i un 76% dels casos. L'ansietat és una resposta protectora donada a un estímul que està fora dels processos ordinaris de les persones. Hi ha moltes causes d'ansietat preoperatòria, entre les quals destaquen l'anticipació al dolor, la idea de separació de la família, pèrdua d'independència, temor davant el procediment quirúrgic o de complicacions greus i el risc d'arribar a la mort.

A més, els pacients amb ansietat requereixen una estada hospitalària més prolongada i tenen una major incidència de complicacions perioperatòries com a resposta a l'estrès, cosa que pot provocar taquicàrdia, arítmies, pressió arterial elevada i trastorn d'estrès posttraumàtic entre altres complicacions.

Ara bé, els resultats de la prova pilot que ha dut a terme l'hospital desenvolupada per la plataforma d'educació quirúrgica AIS Channel demostren que amb la realitat virtual s'aconsegueix reduir l'ansietat enfront de l'operació en un 70% dels casos. Entre els pacients que han passat per cirurgies prèvies, davant d'una nova intervenció quirúrgica, disminueix significativament la seva ansietat.

Una prova pilot amb 10 pacients

Per validar l'eficàcia de realitat virtuals es va realitzar una prova pilot amb un total de 10 pacients, 6 dones i 4 homes. L'edat mitjana va ser de 56,8 anys (23 - 76 anys). Del total de pacients un 60% s'ha sotmès a una cirurgia prèviament i un 20% s'ha de sotmetre a una intervenció quirúrgica dins dels propers 12 mesos.

Després de ser sotmesos a l'experiència de realitat virtual es va evidenciar una disminució de l'ansietat a l'anestèsia en un 30% dels casos, es va mantenir en un 60% i va augmentar en un 10%. Pel que fa a l'ansietat relacionada a l'acte quirúrgic, va disminuir un 70%, es va mantenir en un 20% i va augmentar en un 10%. Finalment, en el 70% dels pacients va haver una disminució de l'ansietat ja sigui a l'anestèsia o a la cirurgia (ansietat mixta), en un 20% es va mantenir i en un 10% va augmentar. A més, es va detectar una disminució de la necessitat de més informació en un 80% dels pacients després de ser sotmesos a l'experiència de realitat virtual.

La Míriam, una d'elles, explica que en posar-se les ulleres va poder veure tot el protocol que seguiria l'operació i que el que més la va impressionar va ser veure "com es cuida el pacient i es protegeix", així com el treball que fa tot l'equip mèdic per aconseguir que el malalt "se senti còmode i tranquil" i pugui tenir una millor recuperació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article