Les Terres de l'Ebre acullen una cinquantena d'infants estrangers no acompanyats en centres creats d'urgència

La majoria estan albergats en dos centres de primera acollida provisionals ubicats al Baix Ebre i al Montsià


Les Terres de l'Ebre han acollit una cinquantena d'infants estrangers no acompanyats en centres creats d'urgència. Aquests centres d'emergència són temporals i formen part d'una de les mesures que coordina la Taula d'Atenció Integral creada arran de l'increment “extraordinari” d'arribada de menors estrangers no acompanyats al país.

Segons dades de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) han estat 1.489 els menors acollits el 2017, 684 el 2016 i uns 350 l'any 2015. Això ha suposat una “sobreocupació” en la vintena de centres d'acollida que ja existeixen.

A més, set d'aquests centres s'han ocupat exclusivament per aquests joves que han arribat. El Govern ha destinat nous recursos i s'han creat 200 places temporals noves en nou centres nous. Les 44 places noves s'han repartit entre els dos centres de les Terres de l'Ebre.

En aquestes residències els menors són atesos per educadors, psicòlegs, treballadors socials i mediadors culturals i tenen empara fins a la majoria d'edat, quan poden passar voluntàriament als pisos de foment de l'autonomia.

El 96% dels menors no acompanyats són nois

El 96% d'aquests joves menors d'edat són nois, el 68% arriben des del Marroc pel sud de l'Estat espanyol, altres també des d'Itàlia, i la majoria tenen entre 15 i 17 anys.

Els factors que provoquen l'augment de l'arribada d'aquest joves estrangers són molt diversos; des de l'adversitat econòmica als seus països, el tancament de la ruta turca i d'altres fronteres de països europeus o l'augment dels controls a la lliure circulació de persones, entre molts d'altres.

Un cop arribats a l'Estat espanyol, passen per alguna altra comunitat autònoma i arriben a Catalunya molts cops amagats sota els camions o en altres circumstàncies perilloses que posen en risc les seves vides.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article