El 12% de treballadors catalans té un salari inferior als 837 euros el 2016

Càritas proposa una nova reforma laboral que combini les necessitats de les empreses i els drets dels treballadors


L’ocupació ha augmentat a Catalunya un 3% durant el tercer trimestre del 2017. No obstant això, el 12% de treballadors catalans té un salari inferior als 837 euros. Què suposa ser treballador pobre? Quins són els col·lectius més afectats per aquest fenomen?

El darrer informe de CàritasVides precàries, presentat aquest dimecres al matí a la seu de l’entitat, ha posat sobre la taula les conseqüències més visibles de la inestabilitat laboral i ha proposat una sèrie de mesures que s’han de prendre des de l’administració per aconseguir capgirar aquesta situació.

L’habitatge, la salut o la conciliació laboral són alguns dels problemes que afecten les 35 persones que han participat en els grups de discussió i que han constituït la font d’anàlisi d’aquest informe. “Són persones que se senten invisibles, atrapades, desprotegides i explotades”, ha dit la responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona, Miriam Feu.

Principalment, la precarietat laboral afecta quatre col·lectius: els migrants, les mares soles, els joves i els majors de 50 anys. “Ens trobem amb un mercat laboral que dificulta la recerca de feina, és un mercat insegur i la màxima expressió d’aquesta inseguretat és que et facin fora de casa teva”, ha reblat Feu, i ha citat el concepte de “societat líquida”, definit pel sociòleg i filòsof Zygmunt Bauman, que es referia a la societat actual com una era de canvi i moviment constant, en què l'home està orfe de referències consistents i els conceptes són més inestables que mai.

Càritas proposa un salari mínim interprofessional de 1.000 euros

L’estudi descriu el mercat laboral “fugaç, en el que el treballador encadena feines de curta durada, un mercat que no protegeix”. Així, les conseqüències d’aquesta desprotecció afecten directament la salut de les persones. Per aquest motiu, Càritas proposa una nova reforma laboral que combini les necessitats de les empreses i els drets dels treballadors.

Una nova reforma laboral que contempli el salari mínim interprofessional de 1.000 euros en 14 pagues, amb unes polítiques d’ocupació dissenyades especialment per als col·lectius més exclosos. Càritas proposa reformar les prestacions, fer que l’atur sigui més accessible i faciliti la transició fins a una nova ocupació. “Proposem reproduir el model laboral “triangular” amb visió social que destaca el paper actiu de la persona que està fent recerca laboral”.

Des de l'organització també denuncien el fracàs del sistema de protecció social. “Les polítiques de protecció no arriben a totes les persones en situació de precarietat i són escasses“, ha dit el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets. En aquesta línia, demanen que la Renda Garantida de Ciutadania, que ja s'ha aprovat, tingui un desplegament “més ràpid i àgil” que l'actual.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article