El Síndic culpa el 155 de provocar una “sotragada de país” que fa perillar els drets socials

L'ens també enumera les polítiques socials que el Govern català està descuidant


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, culpa l'article 155 de provocar una “sotragada de país” que fa perillar els drets socials. En l'informe que ha presentat al Parlament i fa balanç del 2017, l'ens detalla les “regressions” que ha viscut Catalunya i assegura que s'han produït vulneracions de la Constitució i altres lleis catalanes, així com de drets socials bàsics, com els de reunió, expressió i manifestació.

A més, també recalca que hi ha “serioses llacunes” en la independència del poder judicial a Espanya, que han ocasionat una “desproporcionada resposta penal als conflictes polítics” i que inclouen presons preventives per als representants polítics i socials. També recorda el Síndic que alguns d’aquests fets, i en particular l’actuació policial l’1 d’octubre, han cridat l’atenció d’organismes europeus de supervisió dels drets humans, com ara el Consell d’Europa i les Nacions Unides, que han exigit que se n’ordeni “una investigació imparcial, encara pendent”.

Al Síndic també li resulta “preocupant” que nombroses lleis socials aprovades pel Parlament de Catalunya hagin estat objecte de recurs per part de l'Estat davant el Tribunal Constitucional i suspeses cautelarment. És el cas de la Llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial; de la Llei del llibre sisè del Codi civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i els contractes; la Llei de voluntats digitals; la Llei de l’Agència de Protecció Social, i la Llei catalana contra el canvi climàtic.

En l'informe, l'ens també reconeix que cal vigilar l'aplicació per part del govern espanyol del nou bo social. En concret, sobre el Reial decret 897/2017 que regula la figura del consumidor vulnerable, l'ens es mostra ”reticent” sobre la manera com es farà la gestió, perquè considera que pot “sobrecarregar” els serveis socials. “La insuficient dotació pot agreujar la situació”, apunta.

Les polítiques socials que el Govern està descuidant

Així mateix, el Síndic també observa en l'informe amb “preocupació” una manca de protocols per atendre les famílies més vulnerables per part del Govern català. De fet, un any més, prop d'un terç de les actuacions de l'ens són en l'àmbit de l'atenció a les persones, tot i que les queixes per vulneració de drets socials i discriminació no arriben enguany al 30% del total.

1. El drama de l'habitatge que requereix d'una “actuació immediata”. Així, d'entrada, el Síndic reitera que l'administració ha d'atendre les famílies amb problemes per pagar l'habitatge des d'una triple perspectiva: “Facilitar i agilitzar l'accés a un habitatge, garantir un acompanyament social i promoure la inserció laboral de les persones afectades”. A més, alerten des de l'ens que cal revisar les meses d'emergència com a eina de l'Administració per donar resposta a situacions “extremes i d'urgent necessitats”.

2. L'arribada de joves estrangers no acompanyats que “posa a prova” el sistema de protecció de la infància. “L'increment ha evidenciat la necessitat de potenciar l'acolliment familiar”, conclou el Síndic sobre aquest assumpte. A més, es queixa que nombrosos adolescents hagin hagut de viure “detinguts” durant més de quatre a la Ciutat de la Justícia, en cel·les tancades sense llum natural i amb llum artificial durant 24 hores i sense un àpat adequat a l'espera de ser atesos per la DGAIA.

3. La Renda Garantida, una normativa que cal fiscalitzar. En l'informe, l'ens també reconeix que cal seguir de prop l'entrada en vigor de la Renda Garantida. La llei crea i regula una nova prestació social que ha d'assegurar “els mínims d’una vida digna a les persones i a les famílies que es troben en situació de pobresa”. Com que la llei comporta “canvis significatius en el règim de protecció”, el Síndic ha considerat oportú obrir una actuació d'ofici per fer-ne un seguiment i fiscalitzar el seu desplegament.

4. La manca de protocols per garantir l'atenció de persones dependents. Malgrat que ja han passat deu anys des que va entrar en vigor la Llei de la Dependència, el Síndic alerta que encara no hi ha protocols per fer un seguiment que l'atenció a les persones dependents s'està fent adequadament. Tot i que, com assenyalen des de l'ens, Afers Socials va considerar que aquests protocols no eren necessaris, ara sí que s'està plantejant tenir-ne. De fet, la majoria d'ajuntaments reclamen “reforçar les actuacions de seguiment i intensificar les visites i el contacte directe amb les persones dependents”.

5. Les queixes per suposat adoctrinament que llastren l'escola catalana. Encara en l’àmbit de l’educació, el Síndic ha rebut algunes queixes sobre un suposat adoctrinament dels infants a les escoles catalanes, matèria sobre la qual està elaborant un informe monogràfic. Però recalca que el model d'escola catalana, que fomenta la pluralitat lingüística i cultural, ha estat elogiat per organismes internacionals i “és un tresor que cal preservar”. A més, asseguren que les queixes són “una fracció minúscula del total”.

6. La saturació de les urgències només es resol amb més recursos. Així mateix, i tot que considera que les saturacions afecten les urgències de forma “puntual” en determinades èpoques de l'any, el síndic Rafael Ribó alerta que és necessària una “planificació adequada” dels serveis que garanteixi “una dotació suficient de persones per atendre l'afluència de pacients”. Alhora, també cal potenciar la coordinació i estudiar l'habilitació de més llits i de circuits àgils.

7. Una igualtat entre homes i dones que no arriba a l'Administració. El Síndic assenyala finalment que la paritat entre les dones i els homes en els càrrecs electes, obligatòria a les llistes electorals, desapareix progressivament als llocs de responsabilitat política i de més rellevància en l'Administració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article