La comunitat educativa veu la casella lingüística com una “cortina de fum” per a la renovació de concerts

Les entitats fan front comú per retirar el finançament públic de les escoles que segreguen per sexes


Bona part de la comunitat educativa (la FaPaC, la FAPAES, el sindicat USTEC-STES i els sindicats d'estudiants) han fet front comú amb la CUP i Catalunya En Comú per lluitar contra tot tipus de segregació escolar i es fixen com a objectiu aconseguir retirar el finançament públic dels col·legis que segreguen per sexe el curs vinent. Per la presidenta de FaPaC, l'anunci de la casella lingüística ha estat una “cortina de fum” per poder aprovar la renovació de 1.950 concerts i mantenir així, la segregació per raons socioeconòmiques i, en el cas de les escoles de l'Opus Dei, per raons de sexe.

Per això confien que abans de signar la resolució, es pugui arribar a l'acord de retirar una part d'aquests concerts i a més a més, obrir el debat sobre la conveniència de la doble xarxa. La FaPaC, la FAPAES, Rosa Sensat, l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), el sindicat USTEC-STEs, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) volen aconseguir eliminar els concerts educatius i per això, han unit esforços amb les formacions Catalunya En Comú Podem i la CUP per evitar la signatura de la resolució dels concerts educatius, que es podria fer efectiva la primera quinzena de març, després que el Consell de Ministres autoritzés a signar-la.

Tot i que el temps és just, aquest sector de la comunitat educativa veu viable poder complir la moció del juliol passat i l'acord per a la formació de Govern, en què es condicionava la investidura a la no renovació dels concerts educatius a les escoles de l'Opus Dei que segreguen per sexes, i que suposaria 30 milions d'euros per a 16 centres escolars. La presidenta de la FaPaC, Belén Tascón, ha posat sobre la taula la “preocupació” de l'entitat per aquesta possible renovació i creu que l'anunci del govern espanyol sobre possibles canvis en la preinscripció per garantir l'escola en castellà, ha estat una “cortina de fum”, ja que considera que la suspensió de l'autonomia no permet modificar la LEC ni l'Estatut i que aquests passos són necessaris per canviar les condicions de la preinscripció.

En canvi, Tascón alerta que la renovació de 1.950 concerts per a quatre anys més pot suposar la supervivència de la doble xarxa per aquest període i recorda que aquest sistema provoca segregació escolar, d'una banda socioeconòmica i de l'altra per sexes. Tascón s'ha mostrat prudent i ha reconegut que “no es fa d'un dia per l'altre” però s'ha fixat com a objectiu les escoles que segreguen per sexe i continuar, més endavant, quan d'aquí a dos anys s'hagin de renovar els concerts a les escoles de Primària, treballar amb les escoles més elitistes. Per Tascón, el més important és “el primer pas” que cap força política ha fet des del Govern i que cal aprofitar el moment per posar sobre la taula aquestes limitacions, també pensant en la renovació dels concerts de Primària, previst per d'aquí a dos cursos.

La FaPaC ha rebut el suport del sindicat majoritari de l'ensenyament, Ramon Font, que ha recalcat la importància de fer aquest front comú i ha recordat que la funció social de les escoles concertades als anys 80, actualment no és real. En aquest sentit, Tascón ha puntualitzat que hi ha escoles públiques que tanquen línies al mateix temps que altres concertades no compleixen les ràtios. Font ha defensat fer un espai que acabi “desconcertant” el sistema educatiu actual, que ha qualificat de “segregació”. El portaveu del sindicat ha explicitat que “no s'entén posar el crit al cel per la segregació de llengua” mentre es permet la segregació de classe, i no entén que es pugui naturalitzar.

Mobilitzacions

Des del Sindicat d'Estudiants, Coral Latorre ha recordat que el 155 ha estat l'eina per “acabar amb la voluntat del poble de Catalunya” però també per acabar amb els drets democràtics “a tot arreu” i per això, ha demanat mobilitzacions a la comunitat educativa. Per Latorre, el govern espanyol vol “destruir completament l'educació pública catalana i el model d'immersió” i ha recordat que és un partit “residual” a Catalunya. Per això, ha demanat un esforç i mobilitzacions “als carrers” i ha emplaçat a les famílies a sortir el proper 8 de març. També ha fet una crida a tota la comunitat educativa per “aturar els peus als reaccionaris del partit popular”.

En aquest sentit, Ramon Font, s'ha mostrat convençut que la comunitat educativa es mobilitzarà amb contundència si, per exemple, la segregació per llengua tira endavant, i ha tornat a recordar la vaga indefinida que es va produir a les illes Balears amb el decret de trilingüisme. Font no ha descartat cap opció. Si arriba el moment, ha dit Font “respondrem amb tota la contundència que calgui”. Ha avançat que s'estan estudiant mobilitzacions pel tema lingüístic, però que per la qüestió dels concerts educatius, cal ampliar el consens que ja existeix quan es parla de segregació per sexes, que considera una “aberració pedagògica”, però no en tots els concerts.

Suport polític

Catalunya En Comú Podem i la CUP han donat suport a la roda de premsa de la comunitat educativa i han demanat una “xarxa pública única” que garanteixi la igualtat d'oportunitats a tots els estudiants una qüestió que consideren que no respecta el sistema de concerts econòmics. El diputat de la CUP, Vidal Aragonès, creu que la condició de la CUP per a la formació de Govern era molt “minsa” però que deixava clar que no es podien renovar els concerts als centres que segreguen per sexe i ni donar-ne tampoc cap de nou. La diputada de Catalunya En comú Podem, Jèssica Albiach, ha explicat que la seva formació entrarà una proposta de resolució per al ple del Parlament per “blindar l'escola catalana”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article