La realitat virtual ajuda els maltractadors a millorar la seva empatia amb les víctimes

Un estudi de l'Hospital Clínic posa 200 condemnats per violència masclista en la posició d'una dona vexada i insultada per un altre home


La realitat virtual pot ajudar els maltractadors a millorar la seva empatia amb les víctimes de violència masclista. Unes ulleres de realitat virtual i sensors de moviment situen el maltractador en el paper d'una dona que acaba sent vexada i insultada per un altre home, virtual, que fins i tot l'arriba a amenaçar i actua amb certa agressivitat. Això permet als maltractadors reals millorar la seva percepció de la sensació de por en les dones, i la sensació d'ira en ells mateixos.

Aquest estudi de l'Hospital Clínic s'ha provat amb 20 homes condemnats i l'experiència s'aplica des de fa dos anys a condemnats que segueixen mesures penals alternatives a la presó dictaminades per jutges, organitzades pel Departament de Justícia de la Generalitat i aplicades per entitats socials. De moment han passat per aquest tractament uns 200 homes condemnats a Barcelona.

La violència contra persones està relacionada amb la manca d'empatia o la dificultat de l'agressor per posar-se en la pell de la víctima. Hi ha estudis que demostren que les persones violentes tenen dificultats per identificar emocions com la por o la ira, però hi ha discrepàncies a causa de la metodologia usada per determinar l'empatia i pels problemes ètics que plantegen aquest tipus d'estudis.

En l'episodi de violència recreat, l'home es posa en el lloc d'una dona a dins d'una habitació. Arriba un home que comença a cridar-li, li recrimina el seu aspecte físic i li diu que no tindrà telèfon mòbil. Poc a poc envaeix el seu espai físic personal i atemoreix a la víctima, arribant a tirar el telèfon a terra de forma violenta.

Així, tot i que les imatges no són d'una gran qualitat, la majoria d'homes sí que reaccionen a l'escena i es posen en la pell de la dona. Se'ls van fer qüestionaris abans i després de l'experiència i la majoria van reconèixer que els havia impactat. Alguns es van sentir amenaçats per l'avatar masculí, pensaven que l'home els agrediria físicament quan va tirar el telèfon a terra i es va acostar cap a ells, i es van sentir ofesos o denigrats verbalment. També reconeixen que la realitat virtual els posa més en la situació de la dona que no pas la televisió o el cinema i creuen que l'experiència els pot ajudar a controlar més els seus impulsos i a reconèixer el patiment de les víctimes.

L'estudi l'ha coordinat Mavi Sánchez Vives, investigadora ICREA a l'IDIBAPS, on lidera l'equip 'Neurociència de Sistemes, i hi ha participat l'Event Lab de la Facultat de Psicologia de la UB, amb Mel Slater i Sofía Seinfeld. L'estudi s'ha fet amb 20 condemnats i 19 homes no condemnats per tal de comparar la resposta, i s'ha publicat a 'Scientific Reports'.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Carina Girona
2.
Potser no em vaig saber explicar en l anterior comentari. El que em sorprèn és el redactat de la notícia, que potser hauria de referir-se més a la metodologia de l' estudi i no tant en les imatges i les percepcions. Caldrà llegir l' estudi i els seus resultats, ambtot, penso que cal seguir millorant en aquest terreny perquè les tecnogies 3d poden ser de molta utilitat , i no només en l' àmbit concret que exposa la notícia. Demano disculpes per les persones que han fet l estudi ,no era la meva intenció ferir ningú i sempre m' han dit que rectificar és bona cosa. Salut i endavant.
  • 0
  • 0
Carina Girona
1.

Aquest estudi , amb 20 persones, ....he passat aquest tall de video amb aquestes ulleres, fent els cursos de mpa a Girona, a força més persones que 20 , i hi he parlat i despres de 30 hores repartides en tres mesos , el que més remarquen no és ptecisamrnt el minivideo del senyor que crida. En fi, sabíem que sortiria algun resultat. Cal millorar molt molt aquesta estratègia terapèutica i menys floretes als supermega investigadores.

  • 0
  • 1

Comenta aquest article