La clamídia i la gonorrea, les infeccions de transmissió sexual més detectades l'últim any

El programa Drassanes Exprés permet en menys de tres hores que una persona sàpiga si té una infecció i és el més ràpid de l’Estat


La clamídia i la gonorrea han estat les infeccions de transmissió sexual (ITS) més detectades en l'últim any, amb un 47,6%, i un 33,7% dels casos, respectivament. Així ho demostren les dades del programa Drassanes Exprés, que coordina el Servei de Malalties Infeccioses i el Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron. Un programa que, des del novembre del 2016 fins al novembre del 2017, ha fet proves a 3.683 persones per a les principals ITS, és a dir, gonorrea, clamídia, sífilis i virus de la immunodeficiència humana (VIH).

Això ha permès detectar 584 nous casos d’ITS, un percentatge molt elevat, com han valorat els doctors Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, i Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses del mateix hospital en la presentació del balanç del programa quan fa poc més d'un any que funciona.

Entre les diferents dades, destaquen que el 73,3% dels usuaris han estat homes i el 26,3% dones. A més, la gonorrea ha estat la ITS més detectada amb un 33,7% dels casos, juntament amb un 47,6% de clamídia i un 16,1% de sífilis. El VIH ocupa l'últim lloc de les deteccions amb un 2,6% dels casos.

Aquest programa és un circuit de diagnòstic ràpid –resultats en menys de tres hores– i accés precoç al tractament de les infeccions de transmissió sexual (ITS) –en les 72 hores següents– exclusivament en persones sense símptomes i conductes sexuals de risc. Perquè com més ràpid i accessible és el diagnòstic i el tractament, més fàcil és evitar nous contagis.

Sense cita prèvia i amb la màxima confidencialitat

D’altra banda, l’accés al programa no requereix cita prèvia. Per tant, qualsevol persona que ho desitgi –tingui o no targeta sanitària– pot accedir-hi directament (segons disponibilitat) o demanar cita per a Drassanes Exprés, ubicat al centre d’atenció primària (CAP) Drassanes, al barri del Raval de Barcelona.

Un cop dins de Drassanes Exprés, una infermera pregunta a la persona usuària si té símptomes i, si en presenta, se la convida a demanar cita mèdica, ja que el programa està dirigit a persones asimptomàtiques. Si no en té, l’usuari pot continuar al circuit de detecció ràpida d’ITS. Després de respondre a un qüestionari informàtic (edat, gènere, pràctiques sexuals de risc, nombre de parelles sexuals en els últims mesos, etc.), el sistema assigna un número a l’usuari i genera els tubs per prendre's un mateix mostres: orina, recte, faringe o vagina. La persona, sempre amb l’assessorament d’un professional, recull les mostres i les lliura en el mateix moment.

Una de les claus de l’acceptació d’aquest servei per part dels usuaris és la rapidesa en la realització de les proves i la comunicació dels resultats, ja que en menys de tres hores des de l’entrega de les mostres, l’usuari rep els resultats per missatge al seu telèfon mòbil, al correu electrònic o en persona, com prefereixi. Si el resultat és positiu, rep un missatge que el convida a demanar cita mèdica, ja sigui a Drassanes Exprés o allà on desitgi. El tractament de les dades és de caràcter confidencial, com la resta de processos d’assistència sanitària, per garantir la màxima privacitat.

Inici de tractament en menys de 72 hores

A més, l’inici del tractament també és molt ràpid si el resultat és positiu, ja que en aquest cas se li ofereix l’usuari la possibilitat de rebre visita mèdica a Drassanes Exprés en menys de 72 hores i no cal que demani visita al seu metge de família ni que esperi més dies. En aquest sentit, els resultats del primer any mostren que el 85% de les persones que han rebut un resultat positiu accedeixen a atenció mèdica en menys de 72 hores. D’altra banda, molts usuaris són repetidors, al recomanar a les persones que segueixen pràctiques de risc que es facin proves cada tres mesos, segons indiquen les guies clíniques.

Els anomenats points of care són centres habilitats per fer proves diagnòstiques i oferir l’atenció més adequada a les persones usuàries. Drassanes Exprés n’és un, ja que compta amb un laboratori de microbiologia que permet fer proves de serologia i biologia molecular per a la detecció ràpida de les ITS. Es tracta de l’únic programa de l’Estat que permet un diagnòstic ràpid i el posterior inici de tractament immediat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article