El 5% de les víctimes de violència sexual del 2017 són persones amb diversitat funcional

Arrenca un projecte pioner per ajudar a prevenir i detectar els abusos que poden patir les persones amb discapacitat


El 5,2% de les víctimes de violència sexual de l'any 2017 són persones amb discapacitat. D’aquestes, el 87% són dones i el 31% són menors d’edat. Davant d'aquesta realitat s'ha posat en marxa un projecte pioner que integra tallers divulgatius de prevenció, formació i una guia per a l’assistència a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) en l’àmbit de la seguretat.

El col·lectiu de persones amb diversitat funcional és molt heterogeni i les persones que l’integren es poden convertir fàcilment en víctimes, a causa de la seva especial vulnerabilitat. Per aquest motiu,neix el projecte de prevenció que està impulsat per la Federació d’entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya (DINCAT), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down i els Mossos d’Esquadra.

Alguns dels àmbits que es tractaran en els tallers són els abusos sexuals, els abusos psicològics, els abusos econòmics, delictes relacionats amb l’ús de les tecnologies i d’altres que puguin patir.

A més, se’ls facilitarà tota la informació i recursos necessaris perquè puguin detectar si estan sent víctimes de delictes d’odi i discriminació. “Aquest projecte és pioner en l’àmbit policial europeu, i l’objectiu és la prevenció i la detecció d’aquests abusos” ha destacat el Portaveu del cos de Mossos d’Esquadra, l’inspector Albert Oliva.

Tanmateix, es proveiran dels recursos suficients als membres de la Policia de la Generalitat -Mossos d’Esquadra per donar una correcta i adequada atenció a les PDID en diferents situacions. El projecte també integra el treball directe amb aquest col·lectiu amb tallers orientats a la identificació dels possibles abusos i delictes que puguin patir, la seva prevenció i també com actuar en cas de ser-ne víctimes.

En la presentació del projecte, la presidenta de DINCAT, Rosa Cadenas ha agraït al Cos de Mossos d’Esquadra haver tirat endavant aquest projecte amb tantes facilitats i quant als abusos a persones amb discapacitat ha ressaltat que: “entre tots hem d’actuar perquè això deixi de passar”.

Dolors Torrents, membre de l’observatori de Drets de Dincat, ha afegit que en tallers on ha participat afloren abusos i ha dit que “no hi ha dret que ens abusin econòmicament, sexual, psicològicament o físicament. Tots som persones i estem dintre d’una societat inclusiva”.

La presidenta de DINCAT ha senyalat que a les persones amb discapacitat els hi costa denunciar els abusos que pateixen, i aquest és un dels sentits del projecte comú. Així, es pretén que amb els tallers que es faran arreu del territori aproximar la figura policial a aquest col·lectiu.

Formació interna als agents

És per aquest motiu que s’ha desenvolupat una Guia i es realitza formació interna a agents per  tal de perfeccionar el servei del Cos a favor d’un sector de la ciutadania molt vulnerable. Es tracta d’aportar a la PG-ME els coneixements i els recursos bàsics per saber identificar i interactuar adequadament amb les PDID de manera que l’actuació policial sigui adaptada a les necessitats de comprensió i comunicació d’aquest col·lectiu.

D’altra banda es faran tallers específics amb PDID amb la xarxa que ofereix DINCAT, que representa  prop de 300 entitats socials que treballen conjuntament per oferir serveis i recursos que potencien l’autonomia de la persona i que garanteixen la seva plena inclusió en la societat en totes les etapes vitals i en tots els àmbits.

En els tallers es tractaran delictes habituals que poden patir i que, pel fet de ser persones amb discapacitat, poden tenir dificultats per comprendre que estan essent víctimes d’un delicte o abús o bé, per prendre la determinació de denunciar-ho.

Aquest projecte inclou la difusió per xarxes socials de vídeos dirigits a les PDID i al seu entorn, encaminats a identificar i afrontar determinats delictes i formes d’abús que poden patir, per tal depoder aflorar aquesta problemàtica i així poder tractar-la de la forma més adequada.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article