Per primera vegada la tuberculosi no supera el miler de casos anuals a Catalunya

Coincidint amb el Dia Mundial de la Tuberculosi es presenta un estudi que demostra que els antiinflamatoris convencionals ajuden a combatre la malaltia

Avui és el Dia Mundial de la Tuberculosi, una malaltia infecciosa que, tot i que es pot curar, és la novena causa de mort al món. Per primera vegada, els casos de tuberculosi detectats a Catalunya l'any 2016 no són més d’un miler, fet que reflecteix una davallada del 7,6 % respecte a l’any 2015, quan es van notificar 1.083 casos.

D’aquests, el 61,9% són homes i el 38,1% dones, amb unes taxes de 16,7 i 10 casos per 100.000 habitants, respectivament. L’edat mitjana de les persones afectades és de 44,7 anys, i és significativament més alta en els casos autòctons, amb 50,1 anys, que en els que afecten persones nascudes a l’estranger, amb 38,4 anys.

En aquest sentit, el 45,8% dels casos s’han donat en població immigrada, un col·lectiu on la incidència és més de 4 vegades superior a la incidència en la població autòctona. Totes aquestes dades es recullen en el darrer informe epidemiològic de la Sub-direcció General de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

La diagnosi, assignatura pendent

La radiografia de la incidència no ha canviat respecte als darrers anys. A l'Estat espanyol, el control de la malaltia és correcte a Catalunya i Galícia, que tenen plans de detecció específics. Tot i així, cada any es detecten 1.000 casos de tuberculosi a Catalunya. Al conjunt de l'Estat, amb la històrica reivindicació pendent d'un pla estatal, els experts calculen que cada any s'infecten 100.000 persones, però només es diagnostica el 20% dels casos.

En l'àmbit internacional, Rússia és el país amb més persones infectades i la taxa de contagi ha alertat els experts, així com la situació a Estònia. A l'Amèrica Llatina són Bolívia i el Perú els països amb una prevalença més alta. Cardona adverteix que el control de la malaltia necessita una inversió important de l'Administració, lamenta que no hi hagi aquest compromís i ho atribueix a l'estigma que arrossega.

L'ibuprofè o l'aspirina ajuden a combatre la tuberculosi

Coincidint amb el Dia Mundial de la Tuberculosi, un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha demostrat que els antiinflamatoris convencionals, com l'ibuprofè o l'aspirina, ajuden a combatre la tuberculosi.

“La recerca ha demostrat que aquests fàrmacs, com a reforç del tractament convencional, són efectius en aquells pacients que tenen els pulmons molt afectats”, explica Pere-Joan Cardona, cap de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l'Institut Germans Trias i Pujol i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.

L'equip de Cardona ha treballat en aquesta recerca i els seus resultats ara es començaran a aplicar als malalts. “Es tracta d'un pas de gegant perquè aquests antiinflamatoris són d'ús comú i relativament barats”, destaca l'investigador.  Segons l'últim estudi de l'OMS, entre el 2010 i el 2015, els tractaments van evitar la mort de 49 milions de persones. Davant les dificultats de frenar el contagi, els tractaments efectius són l'esperança per a reduir-ne el nombre de casos i la mortalitat.

La possibilitat d'aplacar la tuberculosi amb antiinflamatoris comuns és una escletxa d'esperança en un panorama que “és dolent epidemiològicament”. Cardona apunta que, d'una banda, al món hi ha mig milió de casos que són multiresistents, que no es podran guarir mai.

D'altra banda, les condicions d'amuntegament en què es viu a moltes ciutats, que cada vegada tenen més població, ajuden al contagi de la malaltia. Finalment, als països en via de desenvolupament cada vegada hi ha més casos de malnutrició, obesitat i diabetis de tipus 2, tots tres factors de risc per a la malaltia.

Horitzó de futur: eliminar la tuberculosi l’any 2050

Catalunya, d’acord amb l’estratègia mundial de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aspira a aconseguir una reducció del 80% en la taxa d’incidència de tuberculosi l’any 2030, en comparació de la del 2015, i l’eliminació de la malaltia a l’any 2050.

Per aconseguir-ho s’ha d’accelerar el declivi anual de la tuberculosi que s’observa en els darrers nou anys. Així com també, per prevenir futurs casos de tuberculosi i aconseguir-ne l’eliminació, cal identificar i tractar les persones amb infecció tuberculosa latent i aconseguir el compliment del tractament, especialment entre els contactes dels casos amb tuberculosi pulmonar.

Aquest any ha començat un assaig clínic a Geòrgia (Rússia) amb 3.500 individus amb un probiòtic desenvolupat a Catalunya que redueix el risc de desenvolupar la malaltia. Es tracta d'un suplement alimentari basat en un bacteri natural que se subministra per via oral, barat i resistent a les variacions climàtiques. A més, la seva acció no depèn del perfil de resistència als antibiòtics ni hi interfereix. També continuen amb el desenvolupament de la vacuna terapèutica RUTI.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article