L’Institut Lluís de Peguera de Manresa “educa” en emocions a més de 200 alumnes

La iniciativa, impulsada per l'ajuntament de la capital del Bages, vol ajudar als escolars a resoldre conflictes i a potenciar valors


Un total de 240 escolars de primer i de tercer d'ESO l'IES Lluís de Peguera de Manresa participen en una prova pilot de l'Ajuntament de Manresa que busca donar-los eines de gestió emocional. Mitjançant la psicologia, el 'mindfulness' i el ioga, els alumnes aprenen a resoldre conflictes i, alhora, valors com l'autoestima o el respecte. La iniciativa s'emmarca el projecte estratègic de ciutat Manresa 2022. La regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, ha anunciat la voluntat de fer que el projecte vagi més enllà i pugui acabar arribant a tots els centres de la ciutat.

Sota el nom de Lotus Blanc, el projecte va tenir una primera fase, de setembre de 2017 a gener d'enguany, a sis escoles de primària de Manresa, arribant a un total de 779 alumnes. Ara, arriba per primera vegada a la secundària a través de l'institut Lluís de Peguera.

Fins al mes de maig, els alumnes faran la formació que es divideix en quatre sessions: una dedicada al cos, on aprenen tècniques de respiració i relaxació; una segona dedicada a millorar la capacitat d'atenció i concentració i per afavorir l'aprenentatge; en la tercera se'ls ensenya a reconèixer algunes de les emocions bàsiques; i, en la darrera, s'utilitza el ioga per integrar els continguts apresos en les tres primeres sessions. Simultàniament, el claustre de professors també rep sis hores de formació en la qual se'ls hi donen eines per ajudar-los a empatitzar amb els alumnes.

Oferir eines per resoldre conflictes

Coincidint amb l'arrencada, l'Ajuntament de Manresa i l'institut han donat a conèixer el programa. El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha contextualitzat la iniciativa en el marc de projecte estratègic Manresa 2022, mentre que la regidora d'Ensenyament, Mercè Rosich, ha subratllat els beneficis d'un programa que a banda d'ajudar a l'alumnat a “gestionar les seves emocions”, els dona “les eines per resoldre els conflictes”.

Rosich ha insistit en el fet que el treball hauria de perllongar-se més enllà de la prova pilot i convertir-se “en un element més del projecte educatiu dels centres perquè avui més que mai cal aprendre a aturar-nos a reflexionar”, ha dit. En aquest sentit, ha expressat la voluntat del consistori de donar-lo a conèixer a la resta de centres.

Per la seva part, la directora del Lluís de Peguera, Assumpta Pla, ha anunciat la voluntat de l'institut d'incorporar-lo el curs vinent “sistemàticament en diferents parts del dia” de la jornada escolar. El cost total d'aquesta prova pilot ha estat de 2.940 euros, finançada a parts iguals per l'Ajuntament i l'institut.

La presentació també ha comptat amb la participació de la coordinadora d'Aula Aura, Màrcia Cecchini, entitat encarregada d'impartir la formació a les escoles. Cecchini ha explicat les dificultats d'autoconeixement i d'interpretació dels sentiments que pateixen els adolescents i com a través del programa aprenen a canalitzar les seves emocions.

Programa Lotus Blau

A banda d'aquest programa, el consistori manresà també ha engegat el programa Lotus Blau. Els alumnes comencen amb el Lotus Blanc, les sessions del qual són presencials i es porten a terme a l'aula. En el curs següent, a aquests mateixos alumnes se'ls proposarà de participar en el Lotus Blau on, en un entorn natural, recorrent un tram del Camí Ignasià amb l'ajuda de guies que els proposen diferents tipus d'activitats vinculades també amb la gestió de les emocions.

L'octubre de 2016 ja es va fer una prova pilot amb alumnes de segon d'ESO de l'escola Fedac, que van realitzar un recorregut d'uns 12 quilòmetres, l'últim tram que va fer Sant Ignasi, abans d'arribar a Manresa, l'any 1522.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article