Ensenyament obre la borsa d'interins a candidats que encara no tinguin el màster de Secundària

Els sindicats avisen que l'Administració estudia reconvertir llocs de treball de l'ESO a mestres de Primària i no descarten emprendre accions judicials


Per tal de donar resposta a la manca de personal interí disponible en algunes especialitats, que ha complicat les substitucions el curs actual, el Departament d'Ensenyament permetrà entrar a la borsa de personal docent persones que encara no disposin del títol de màster en formació del professorat, però l'estiguin cursant, i persones que es comprometin a obtenir la titulació abans de l'inici del curs 2021-2022. Es tracta d'una mesura excepcional i els candidats tenen temps des del 26 d'abril i fins el 14 de maig per presentar les sol·licituds.

La borsa s'obre a tots els serveis territorials per a les especialitats de cultura clàssica, francès, llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura i matemàtiques, les especialitats que aquest curs 2017-2018, han costat més de cobrir les baixes. També s'obre la borsa de forma força generalitzada a les especialitats d'anglès i física i química, i en determinades especialitats de la formació professional.

Pel que fa al cos de mestres, la borsa s'obre per a les especialitats d'audició i llenguatge, anglès i música. A les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI), la borsa s'obre de forma generalitzada en l'especialitat de francès, i en bona part dels serveis territorials per als professors d'alemany i anglès. En menor mesura, també es requereixen professors de català, espanyol, italià o àrab.

Els sindicats acusen la mesura “d'il·legal”

Tanmateix, des dels sindicats alerten que Ensenyament estudia reconvertir llocs de treball a 1r i 2n d'ESO a mestres de Primària. En una reunió amb la mesa sectorial, expliquen, el Departament ha posat sobre la taula una mesura per habilitar personal del cos de mestres per impartir als instituts en tres especialitats: matemàtiques, català i castellà.

Segons han explicat els sindicats, les direccions podran catalogar els llocs de treball per a mestres de Primària i funcionaris de carrera podran accedir-hi, de manera voluntària, a través d'una comissió de serveis. En declaracions a l'ACN, el secretari general del sindicat de Secundària ASPEPC, Xavier Massó, ha criticat la mesura i l'ha qualificat "d'insult a l'ensenyament públic" i no descarta recorre.la mesura a la justícia ordinària.

Ensenyament justifica aquesta decisió per la manca de professorat a Secundària, tal com afirmen els sindicats, un fet que ha suposat, aquest mateix curs, dificultats per cobrir baixes en algunes especialitats, sobretot de matemàtiques, català i castellà. Massó però ho considera una "fal·làcia" i una "trampa" perquè assegura que el Departament té intenció de substituir les possibles baixes d'aquests mestres reconvertits a professors de Secundària amb docents de la borsa de treball de la mateixa etapa.

A més a més, Massó recorda que és molt difícil que els docents de Secundària tinguin l'horari concentrat en 1r i 2n d'ESO i per tant, no serà fàcil que aquestes places siguin només per a aquests dos cursos, sinó que tem que puguin ser també per al segon cicle de l'ESO i per a Batxillerat o cicles formatius.

Per això, Massó creu que l'objectiu final d'aquesta mesura és per començar a caminar cap al cos docent únic, per a totes les etapes educatives, un fet que segons el secretari general del sindicat ASPEPC juga en contra la qualitat educativa ja que no és el mateix "un nen de 6 anys que un adolescent de Secundària". Considera que és "un insult a l'ensenyament públic", perquè deixa de requerir uns determinats estudis per exercir en una etapa concreta. Afegeix que hores d'ara aquesta fórmula és "il·legal" i no descarta anar "fins on faci falta" judicialment.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article