Almenys 44 interns visitats per Migra Studium al CIE de Barcelona l’any passat han assegurat ser menors d’edat

Només en tres casos s’ha confirmat que tenen menys de 18 anys i la DGAIA se n’ha fet càrrec


La Fundació Migra Studium ha alertat novament de la presència de menors i de persones en situació de greu vulnerabilitat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. En el seu informe, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i que s’ha fet públic aquest dijous, Migra Studium ha denunciat les “vulneracions de drets dels interns” i la “criminalització que es fa de les persones migrants”.

Els resultats de l’estudi s’han aconseguit gràcies a 624 visites d’un grup de voluntaris i voluntàries al CIE. Aquests han detectat casos com el d’un intern que ja havia estat diagnosticat de malaltia psicòtica o un altre que tenia ceguesa a causa d’un accident.

Presència de menors al CIE

Durant l’any 2017 han passat pel CIE de Zona Franca de Barcelona aproximadament 1820 persones, totes elles homes, perquè no es disposa d’un mòdul per a dones. És més del doble que l’any 2015 (el 2016 el CIE de Barcelona va estar parcialment tancat per obres). En total, Migra Studium ha acompanyat 208 persones, l’11,43% dels interns.

44 de les persones visitades, un 21,15%, han assegurat ser menors d’edat. Només 3 d’aquestes consta que han estat reconegudes com a tal i han estat posades en llibertat, a càrrec de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència. De la resta, la fundació en “desconeix el seu destí”.

22 persones amb malalties cròniques

Segons l’informe de Migra Studium, entre les persones visitades, 22 tenien malalties cròniques com hepatitis C, hipertensió, diabetis o epilèpsia. A més, algunes d’aquestes han manifestat que no han pogut continuar amb el tractament a causa del seu internament. La fundació assenyala com a “especialment greu” el cas de 9 persones que tenien problemes psicològics o malalties mentals i que “no han pogut rebre atenció adequada per manca de personal especialitzat”.

Migra Studium posa com a exemple el cas d’un intern de nacionalitat marroquina que tenia una malaltia psicòtica i ja es trobava en seguiment psiquiàtric a l’hospital de la seva població, circumstància documentada en diferents informes mèdics. Malgrat això, la fundació explica que va ser internat i durant la seva estada al CIE va haver de ser aïllat per brots psicòtics. Finalment es va executar la seva expulsió sense haver realitzat una exploració mèdica que certifiqués si es trobava en condicions per poder realitzar el viatge i sense notificar al propi intern la data d’expulsió, explica la Fundació en el seu informe.

Vulneracions contínues de drets

L’informe també alerta de 28 persones visitades durant el 2017 que han expressat haver sofert, per part de la policia, tracte intimidatori, degradant, maltractament verbal o fins i tot tracte racista. Aquest fet ja va motivar una queixa conjunta de diversos interns el juny de 2017.

Migra Studium també denuncia que el dret a intèrpret i traducció “hauria d’estar garantit” als CIE i, en canvi, “”sovint havien de ser els altres interns que, d’una manera voluntària, ajudessin a altres companys a comprendre les indicacions que se’ls donava i manifestar les seves necessitats”.

D’altra banda, gairebé la meitat de les persones visitades va manifestar la falta de comprensió de la seva situació jurídica, ja fos per desconeixement de la llengua o per la dificultat d’accedir al SOJ (Servei d’Orientació Jurídica). Aquest fet, segons l’entitat, “representa una vulneració del seu dret a la tutela judicial”.

A més, l’informe assenyala que al llarg del 2017 es va seguir constatant que les expulsions són executades sense notificar-ho amb antelació a l’intern perquè pugui informar als seus advocats o familiars. “Aquesta pràctica contravé el què han establert diversos jutjats de control així com resolucions del Consell d’Europa i de les Nacions Unides”, expressa l’entitat.

“Cada persona és digna de ser acollida”

La Fundació Migra Studium conclou en el seu informe que “l’internament s’ha convertit en una pràctica que criminalitza les persones migrants privades de llibertat en els CIE amb un discurs fonamentat en l’argument que s’interna i s’expulsa persones delinqüents o d’alta perillositat”. Ara bé, l’entitat corrobora a través de les seves visites que “la majoria d’interna no presentava antecedents penals i la resta havia complert íntegrament les seves penes”.

Segons Migra Studium, “cada persona és digna de ser acollida, respectada, valorada i acompanyada” però, en canvi, “hi ha una clara voluntat d’estigmatitzar el conjunt de la població migrant en situació irregular” i “moltes d’aquestes persones són privades de llibertat de forma gratuïta”. És per això que defensa el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers i es posiciona en contra de l’internament preventiu de persones que es troben en un procediment administratiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article