El Síndic insta l'Estat i Ensenyament a actuar amb “responsabilitat” a l'escola catalana

Rafael Ribó vol deixar clar que a Catalunya no hi ha un problema de convivència als centres relacionat amb la situació política del país


El Síndic de Greuges ha presentat aquest dilluns les conclusions i recomanacions extretes de la investigació duta a terme amb relació a les acusacions de delicte d’odi a un grup de docents de l’Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca, i també per d’adoctrinament en diversos centres educatius de Catalunya.

En aquest sentit, el Síndic ha volgut constatar que l'escola ha de ser un “espai de pluralitat” que aculli l'alumnat en la seva diversitat, que potenciï els valors de la igualtat, els drets humans i l'interès superior de l'infant. En total, les queixes rebudes pel Síndic o els requeriments del Ministeri d’Educació al Departament d’Ensenyament remeten a 87 incidències, no sempre verificables, amb referències específiques a 53 centres diferents.

Amb relació als fets de l'Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca, el Síndic recorda la necessitat que les administracions, inclòs el Cos de la Guàrdia Civil, abordin la resolució dels problemes de manera integral, i  que també dialoguin amb la direcció del centre o el consell escolar, per contribuir a ajudar, entre tots els actors que hi intervenen, a reconduir la situació generada.

Apostar per la mediació per resoldre els conflictes

En cas que s’hagi produït o es produeixi alguna actuació inadequada de docents o alumnes, el Síndic reclama la resolució d’aquests possibles conflictes d’acord amb els procediments establerts pels mateixos centres docents, “especialment la mediació, i si escau amb la posterior intervenció de l’Administració educativa i el Síndic de Greuges de Catalunya, com es fa de manera habitual i normalitzada, i no a través de la via penal i judicial”.

La complexitat de la situació política i social, segons l'informe del Síndic, no ha d’impedir el tractament de la situació política a les aules, però s’ha de ser especialment curós per preservar i protegir el benestar d’aquests infants, “sempre des del respecte i des de la comprensió i empatia per la tensió emocional que el tractament d’aquesta situació pot generar, i sempre amb voluntat de generar espais de reflexió i diàleg que contribueixin, si és possible, a reduir-la”.

D’altra banda, els centres educatius com a tals han d'evitar mostrar símbols o signes identificatius amb les diferents opcions polítiques, del signe que siguin. Així, segons ha dit aquest organisme, “l'escola, com a servei adreçat a tot l’alumnat, “no hauria de mantenir un posicionament polític com a institució”.

La judicialització del professorat d'El Palau, un “greu error”

El Síndic considera que la judicialització de l'actuació del professorat pel tractament que han donat als esdeveniments polítics dels darrers mesos a l'aula és “un gran error”, i pot afectar la garantia del dret a l'educació dels infants, ja que el clima que es genera redunda en el malestar de tota la comunitat i, en especial, d'alguns docents, “que se senten coartats en la seva llibertat d'expressar-se lliurement a l'aula i exercir la llibertat de càtedra”.

El dia 2 d’octubre els professionals de l’institut El Palau de Sant Andreu de la Barca van decidir fer una aturada de 15 minuts. La direcció informa que aquell dia el professorat va acordar fer una aturada fora del centre, sense participació de l'alumnat.

Així, el mateix dia 2 d’octubre tres famílies d’alumnat fill de guàrdia civil es van presentar a l'escola i van parlar amb un membre de l’equip directiu per manifestar el desacord amb alguns comentaris. Aquestes famílies no van presentar cap queixa per escrit, tot i que se’ls va informar del procediment. Cap altra família després d'aquestes s’ha queixat formalment al centre sobre situacions que fossin objecte del seu desacord.

La denúncia de la Fiscalia Provincial de Barcelona contra nou docents de l’institut els acusa d’un delicte de “lesió de la dignitat de les persones per motiu de discriminació per nacionalitat de l’art. 510.2 a) del Codi Penal”, és a dir, el que es coneix com a delictes d’incitació a l’odi.

En el cas concret de la denúncia als docents de l’Institut El Palau, el Síndic considera que l’acusació té “manca d’imparcialitat en les investigacions”, que el Ministeri Públic va acordar encarregar al mateix cos policial i a la mateixa Comandància de la Guàrdia Civil de Sant Andreu.

A més, el Sindic considera que aquesta denúncia mostra també manca d’imparcialitat dels fets descrits ja que, malgrat que el fiscal va interrogar tots els docents entre finals de desembre i principis de gener, les explicacions dels docents estan totalment absents en la denúncia, ni tant sols s’esmenten per rebatre-les.

Segons indica el Síndic en l'informe, l’acusació de discriminació “per raó de nacionalitat” resulta paradoxal perquè presumptes perpetradors i víctimes comparteixen la mateixa nacionalitat. I, de fet, en tot el relat del fiscal les presumptes afirmacions vexatòries no es formulen en cap cas contra els “espanyols”, ni s’estigmatitza presumptament els fills dels agents pel fet de ser “espanyols”, ni des del punt de vista legal ni com a sentiment de pertinença.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article