El 81% de famílies amb infants que atén la Creu Roja pateixen pobresa crònica

Més de la meitat de les persones enquestades no sap que existeix la Renda Garantida de Ciutadania i només la rep un 10%


El 81% de famílies amb infants que atén la Creu Roja pateix pobresa crònica, segons recull l'onzè estudi de l'Observatori ‘Pobresa intermitent: entre la recuperació i la cronificació’. Els responsables de Creu Roja han volgut alertar del risc dels fills d'aquestes famílies d'“heretar” la pobresa.

L'estudi també mostra que una de cada tres persones que han rebut ajuda bàsica de Creu Roja durant la crisi en aquests moments no la necessiten; això no vol dir que no es trobin en una situació de fragilitat, però sí que mostra que l'han millorada, sobretot perquè han trobat feina (69% dels casos). Pel que fa a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), un 57,5% dels enquestats no sap que existeix i només el 10% la rep. Són dades que han sorprès Creu Roja perquè precisament les persones que atenen, han subratllat, són el "col·lectiu diana" d'aquesta prestació.

El 70% de les persones que reben ajudes de Creu Roja pateix pobresa crònica o persistent. Els perfils majoritaris en aquesta situació són famílies amb fills i filles i un de cada quatre casos són nuclis monoparentals, dones que viuen la maternitat en solitari i que es troben amb moltes dificultats per accedir al mercat laboral per raons de conciliació.

Les persones que tenen més de 60 anys són les que acusen més les dificultats de trobar feina i pateixen un major risc de pobresa crònica (84,85%). Tot i que el percentatge més baix de persones que pateixen pobresa crònica és en la franja dels més joves, de 18 a 29 anys, amb un 40,34%, els responsables de l'estudi han alertat que és molt preocupant perquè tenen tot el recorregut laboral per endavant.

Els deutes acumulats són també un factor que contribueix a la cronificació de la pobresa: prop del 21% ha hagut de demanar un préstec no hipotecari que encara està pagant.

Són algunes de les dades de l'estudi que ha presentat aquest dimecres la Creu Roja i que reflecteix "menys extensió de la pobresa, però molta més profunditat", ha resumit el coordinador de l'organització a Catalunya, Enric Morist. Durant la crisi econòmica, a partir del 2008, el nombre de persones ateses en projectes de la Creu Roja va augmentar de forma exponencial fins que el 2014, per primera vegada, es va estabilitzar. A partir del 2015, s'ha reduït el nombre de persones que reben ajudes bàsiques, molt lluny encara, però, dels nivells d'abans de la crisi. L'informe constata que "les condicions de recuperació per a les persones que estan en situació de pobresa són pitjors, perquè la seva situació ja no és la mateixa ni tampoc les seves oportunitats".

Davant aquesta situació, els responsables de Creu Roja alerten del risc de la "pobresa hereditària". "Aquests nens i nenes que viuen en llars on estan en situació de pobresa crònica tenen moltes més dificultats per normalitzar la situació escolar, de temps lliure i de futur", ha avisat Morist.

El risc de la pobresa intermitent

Una altra realitat en què incideix l'informe és la pobresa intermitent. Si en l'estudi del 2011 es va parlar de les persones 'nouvingudes' a l'exclusió social, aquelles que mai havien pensat que haurien de demanar ajuda i que patien una vulnerabilitat sobrevinguda, l'organització identifica ara persones que van abandonant la situació de pobresa, és a dir, que deixen de dependre de les ajudes bàsiques per subsistir. Bona part d'aquestes persones formen part d'aquell col·lectiu de 'nouvinguts'.

Segons l'estudi, una de cada tres persones que havia necessitat el suport de Creu Roja en anys anteriors no necessita ara ajudes, sobretot perquè ha millorat la seva situació laboral. Són els que de moment se'n surten. Tot i que actualment tenir feina no garanteix sortir d'una situació de vulnerabilitat -s'ha instal·lat la figura dels treballadors pobres-, sí que, per a la població activa, la inserció laboral és el camí cap a la plena recuperació, puntualitza l'estudi. L'organització es mira aquestes dades amb un "optimisme prudent" i avisa que la situació d'aquestes persones continua sent fràgil i podrien tornar a necessitar ajuda bàsica més endavant. És el risc de la pobresa intermitent.

L'assessora de L'Observatori de la Creu Roja Anna Sabaté ha ressaltat que aquestes dades també "desmenteixen aquella llegenda que algunes persones viuen de les ajudes i no els interessa res més que demanar". "Quan una persona no en té necessitat, us garantim que no ve a demanar ajuda, perquè és realment dur", ha subratllat.

Escenari “incert” de la Renda Garantida

L'estudi també posa de relleu que la incidència de la Renda Garantida de Ciutadania es troba en un escenari "encara incert"; d'entrada, pel desconeixement d'aquesta ajuda per part de persones que se'n podrien beneficiar, com recull l'informe, i també, per un grau d'implementació "molt lent". Segons l'estudi, un 10% de les persones enquestades se'n beneficia i un altre 20% l'ha tramitada però encara no la rep. Per això els responsables de Creu Roja han demanat més "agilitat" en els passos per tramitar-la i un "esforç" de les administracions i les entitats per fer-la arribar a qui la necessita. L'informe també contempla que una part de les persones que atén l'organització no reuneixen els requisits per accedir a aquesta prestació, com per exemple els que són majors de 23 anys o els que es troben en una situació administrativa irregular, entre altres.

L'onzè estudi de L'Observatori de la Creu Roja, que ha enquestat 1.111 persones, ha canviat la metodologia respecte als anteriors. Per primera vegada es van trucar a tots els participants del desè estudi per poder resseguir com ha evolucionat la situació d'aquestes persones. El 68% dels usuaris entrevistats el 2017 van accedir a participar en el nou estudi i es van buscar 354 persones per completar la mostra de 1.111 persones per mantenir el mateix marge d'error que en informes anteriors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article