Sis de cada deu empreses no apliquen cap política de conciliació o pla saludable

El sindicat Metges de Catalunya i Iniciativa per a la Reforma Horària debaten sobre els beneficis del canvi d’hàbits horaris en la salut


Quina és la influència dels hàbits horaris i de l’organització del treball en la salut de les persones? Diversos experts han debatut, aquest dimecres, en la jornada “Reforma horària i salut” l’impacte dels horaris vitals i laborals implantats a Catalunya sobre la salut física i emocional dels individus i els possibles canvis que contribuirien a millorar el benestar i la qualitat de vida.

La jornada, organitzada pel sindicat Metges de Catalunya i Iniciativa per a Reforma Horària, ha posat sobre la taula la necessitat actual de conciliació que existeix en les empreses. La nova consella de Salut, Alba Vergés, ha clos l’acte reivindicant la reforma horària “en totes les agendes”. “Compactar horaris i, sobretot, fer que l’organització laboral i d’educació s’adaptin als nostres ritmes vitals“, ha destacat.

En el marc de la jornada, s’ha especificat la prova pilot que duran a terme, a finals d'any,  un grup de centres d’Atenció Primària per impulsar la reforma horària. En aquesta línia, Vergés ha afegit que “s’hauran d’adaptar els serveis i garantir uns bons horaris per als professionals de la salut perquè s’ha de cuidar el que et cuida”.

Així, segons les conclusions dels experts, sis de cada deu empreses no apliquen cap política de conciliació o pla saludable. En aquesta línia, David Arribas, secretari d’Acció Sindical de Metges de Catalunya, ha destacat que els treballadors són “extremadament generosos” perquè dediquen 30 o 40 hores setmanals del seu temps a la feina. “A vegades desitjaria un pèl més d’egoisme perquè aquest egoisme també repercutiria positivament en el rendiment laboral i, per tant, en la mateixa persona”, ha reiterat Arriba.

Menys sou a canvi de més felicitat

Sis de cada deu treballadors renunciarien a un millor sou a canvi de gaudir de més felicitat a la feina, aquesta ha estat una de les conclusions de la taula d’experts. Per aquest motiu, la necessitat de canviar d’hàbits laborals es fa més evident i “tot i que sigui un pas difícil no és impossible”, tal com ha observat el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig.

En aquesta línia s’ha expressat Fabian Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, que ha destacat el caràcter pluridisciplinar de l’equip que treballa per dur a terme aquest canvi. Així, Mohedano aposta per “la revolució de la mitja hora”, referint-se al canvi horari que es pot anar implementant paulatinament, en petites accions de mitja hora al dia: “La reforma s’ha d’introduir en tots els àmbits i ha de ser una negociació col·lectiva”.

Els experts també han destacat que la compactació de la jornada laboral i l’avançament de l’hora de sortida de la feina facilita la retenció i captació de talent i la reducció de l’absentisme laboral. A més, aquesta iniciativa ajudaria a afavorir “la promoció de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article