Salut substituirà l’amniocentesi per una prova menys agressiva a l’hora de detectar alteracions genètiques del nadó

El Departament preveu evitar més de 1.000 procediments invasius l’any en dones que presenten un alt risc durant l’embaràs


“Més desmedicalització i més prevenció en salut”. Amb aquestes dues premisses la consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat aquest dijous el nou Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya. La mesura principal, que s’aplicarà a partir del setembre, serà la substitució de la prova de l’amniocentesi, que és “invasivaˮ i provoca un elevat nombre d’avortaments, per una mostra d’ADN fetal amb sang materna en gestants que presentin un risc alt i intermedi.

La prova de l’ADN fetal es farà, després d’un primer cribatge, en dones que presentin un risc alt d’entre un de cada deu casos i un de cada 250. Qui no s’escaparà de l’amniocentesi seran les dones que presentin un risc d’entre un de cada dos i un de cada nou casos, així com aquelles que presentin positiu en alguna de les trisomies 21, 18 i 13 (Síndrome de Down, Patau o Edwards).

La mesura tindrà un impacte econòmic de 330.000 euros a l'any però es calcula que s'estalviaran unes 1.000 biòpsies de còrion i unes 200 amniocentesis. Vergés ha destacat precisament aquest “estalvi” a les dones de sotmetre's a una prova invasiva, i la presidenta de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, Elena Carreras, ha recordat que és una prova que provoca un elevat nombre d'avortaments i per això ho ha qualificat “d'avenç important”. Carreras creu que el cribratge actual ja es fa molt bé, però que la substitució d’aquesta prova redueix tot tipus de riscos.

En una segona fase, sense data determinada, es preveu que s'ofereixi també la prova d'ADN fetal a les dones de risc baix, és a dir, aquelles que tinguin un risc d’entre un de cada 251 casos i d’un de cada 1.100 casos.

Una de cada quatre dones pot patir un problema de salut mental durant l’embaràs

Una altra mesura que contempla el nou protocol de salut és l’avançament de la primera visita a la setmana deu de gestació, enlloc de la dotze, i la incorporació de diferents cribatges. El primer, per detectar estats depressius i ansiosos de la gestant i poder-los derivar a l’atenció especialitzada, ja que es calcula que una de cada quatre embarassades podria patir un problema de salut mental i una de cada deu una depressió postpart. El segon, per detectar la diabetis i es farà durant el primer trimestre d’embaràs. Aquest es farà en dones que presentin obesitat, amb antecedents familiars de diabetis o que hagin tingut un fill molt gran.

La violència masclista també juga un paper important en el nou protocol i s’inclou un cribatge universal a totes les gestants. El professional haurà de trobar la manera més adient per fer el qüestionari a la dona i serà personalitzat, és a dir, no hi podrà haver l’home a la consulta.

El protocol també incorpora millores en la detecció i actuació en casos de consum de tabac, alcohol i altres drogues i es vol posar en relleu el període de gestació com a un període per promocionar hàbits saludables. De fet, el 55% de les dones fumadores deixen de fumar durant l'embaràs. El documenta també recull actualitzacions de cribratges de malalties emergents com la del virus Zika o la malalta de Chagas, i s'elimina el cribratge universal en algunes determinacions com a la toxoplasmosi, per a les quals no hi ha evidència i es pot insistir en recomanacions dietètiques i higièniques per prevenir-la.

També es vol reforçar el paper de la parella en el procés d'embaràs i criança i la recomanació de les vacunacions contra la tos ferina i la grip.

Cauen un 25% els embarassos en noies d’entre 15 i 19 anys

Durant el 2017, a Catalunya van néixer 67.118 nadons, un 20% menys que fa 10 anys. El 2016, el nombre de dones que tenien fills amb més de 34 anys se situava al voltant del 40%. En canvi, han caigut un 25% el nombre d’embarassos en noies d’entre 15 i 19 anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article