Engeguen un Verkami per finançar un documental on s’explica la rehabilitació de persones amb drogodependència

La iniciativa és de l’Associació Benestar i Desenvolupament i vol centrar-se en testimonis del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències Baluard


L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) ha llançat una campanya de micromecenatge a la plataforma digital Verkami de 4.500€ per finançar un documental que vol explicar la vida de testimonis del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències Baluard de Barcelona. Aquest, que és un centre de titularitat pública i gestionat per l’entitat, ha de servir per mostrar la resposta de Barcelona per atendre les persones en extrema marginalitat a causa del seu consum continuat de drogues.

Es tracta d'un treball que visibilitzarà històries de vida que “tot i ser marcades per l'estigma i la destrucció del consum segueixen desitjant, somiant i projectant en el futur”, detalla ABD. En aquest documental els personatges seran les persones usuàries i professionals d'un espai que atén diferents necessitats sociosanitàries de persones amb un consum problemàtic de droga. L'espai és la Sala Baluard i la història és l'activitat que en ella desenvolupen professionals i persones usuàries.

El CAS Baluard va ser l'aposta que va fer Barcelona l'any 2005 per situar en el centre del municipi, al districte de Ciutat Vella, l'atenció a les persones drogodependents que fins llavors es trobaven a la perifèria i va contribuir a millorar les condicions de vida i salut de persones drogodependents i del seu entorn.

El centre es caracteritza pels seus dispositius de reducció de danys, una estratègia per respondre als problemes associats al consum de drogues i especialment a l'elevada mortalitat per sobredosi i epidèmia de la VIH entre les persones usuàries de drogues per via injectada.

En concret, aquesta estratègia consisteix a reduir les conseqüències adverses sanitàries, socials i econòmiques derivades del consum de substàncies psicoactives legals i il·legals, sense reduir necessàriament el consum de drogues.

El projecte audiovisual, que compta amb la col·laboració de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i el Districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona, tancarà una trilogia documental oberta l'any 2004 pel director José González Morandi sobre una part de les històries, potser amagades i obscures, de Barcelona: "Can Tunis", la història dels venedors de droga; "Troll", la història d'una consumidora carismàtica, i "Baluard" on el protagonista és el servei de cures i reducció de danys.

Totes les persones que col·laborin en el finançament del documental obtindran diferents recompenses com l'aparició en els crèdits de la cinta, entrades per assistir a l'estrena del documental o un DVD amb la trilogia de l'obra de González Morandi (Troll, Can Tunis, Baluard).

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article