El Congrés obre la porta a mesures socials: l’eutanàsia i la igualtat de permisos per cuidar els fills

Només el permís de maternitat i paternitat ha rebut el suport de tots els grups, mentre que el PP ha votat contra la mort assistida


El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts dos projectes de llei que suposarien un gir en les polítiques socials. D’una banda, la Cambra ha pres en consideració una proposta impulsada per Units Podem, per tal que els permisos per tenir fills siguin igual per a homes i dones. D’altra banda, el Grup Socialista ha promogut una iniciativa per despenalitzar l’eutanàsia i incloure-la dins la cartera de serveis de la sanitat pública.

Així, si la iniciativa per despenalitzar l'eutanàsia tira endavant, suposaria, doncs, que les persones amb malalties terminals o amb discapacitats cròniques i degeneratives poguessin sol·licitar morir i que no només fos il·legal ajudar-los (com passa ara) sinó que se'ls assistís de manera universal i gratuïta.

La ministra de Sanitat, Carmen Montón, ha defensat que es donarà “garantia mèdica i seguretat jurídica” i que es respectarà la posició del pacients. Un cop s'aprovi la llei, la decisió del pacient serà ferma, informada i sobretot lliure”, ha defensat. El Congrés ja va aprovar al maig una iniciativa similar que provenia del Parlament de Catalunya però, en aquell cas, només despenalitzava l'eutanàsia i no la regulava dins la cartera de serveis públics de la sanitat. Només el PP s'ha posicionat en contra del projecte de llei.

El PSOE defensa que, a diferència de la iniciativa del Parlament que ja es va començar a tramitar al Congrés el passat mes de maig, els socialistes volen no només despenalitzar l'eutanàsia sinó regular-la per tal que es pugui demanar i oferir com un servei més de salut.

L'únic grup s'ha oposat a la nova llei proposada pels socialistes ha estat el PP. El portaveu, Rafael Hernando, ha dit que el seu grup està "a favor de la cultura de la vida" i aposta per millorar les cures pal·liatives.

Fet el primer pas per igualar els permisos de paternitat i maternitat

L'altra proposta que ha provat el Congrés dels Diputats  aquest dimarts ha estat la presa en consideració d'una nova llei, impulsada per Units Podem, per tal que els permisos per tenir fills siguin igual per a homes i dones.

El projecte de llei també preveu que siguin intransferibles i que gaudeixin d'una remuneració del 100%. La nova llei recull que els permisos siguin de 16 setmanes per a cadascun dels progenitors amb l'objectiu que els nadons puguin tenir almenys un dels seus pares durant 32 setmanes.

El projecte de llei ha rebut el suport de tots els grups de l'hemicicle i, ara després de la presa en consideració, es començarà a debatre en comissió abans que retorni al ple. “A mi no em toca ajudar la meva dona, em toca compartir les tasques al 50% i vull una llei que m'obligui a fer-ho”, ha defensat el líder de Podem, Pablo Iglesias. El PP, que fins ara havia tombat la iniciativa dues vegades, també ha donat suport a la proposta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article